Hlavní obsah

Pompeo chystá další schůzku se severokorejskými činiteli v „co nejbližším termínu“

Foto: Gage Skidmore

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo chystá v „co nejbližším termínu“ schůzku se severokorejskými činiteli. Náplní jednání má být implementace výsledků summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem.

Článek

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Heather Nauertová novinářům řekla, že po historickém summitu z 12. června byl Washington v kontaktu se severokorejskou vládou. „Ministr Pompeo se s nimi setká a bude s nimi hovořit v co nejbližším termínu,“ řekla Nauertová. „V tuto chvíli nemůžeme ohlásit žádné schůzky nebo cesty,“ dodala mluvčí.

Trump a Kim na závěr singapurského summitu vydali společné prohlášení, ve kterém se KLDR zavázala spolupracovat s USA na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově, za což dostane od Washingtonu bezpečnostní záruky. Trump rovněž slíbil, že USA pozastaví další manévry s jihokorejskou armádou, které KLDR považuje za provokaci a nácvik invaze.

Trump a Kim se dále mimo jiné dohodli, že USA a KLDR vyhledají, identifikují a repatriují pozůstatky amerických vojáků, kteří jsou od korejské války pohřešováni.

Už v singapurském prohlášení „se Spojené státy a KLDR zavazují k navazujícím jednáním vedeným v co nejbližším možném termínu americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem a příslušným vysoce postaveným úředníkem KLDR o implementaci výsledků summitu USA-KLDR“.

Reklama

Doporučované