Hlavní obsah

Pondělní zemětřesení na Filipínách má už 16 obětí, v úterý přišlo další. Ke ztrátám na životech už nedošlo

Pondělní zemětřesení na Filipínách poškodilo mrakodrap se střešním bazénem. (Video: Michael Rivo)Video: Michael Rivo

 

Reklama

Po pondělním zemětřesení, které zasáhlo největší ostrov Filipín Luzon včetně hlavního města Manily se silou 6,1 stupně a vyžádalo si 16 lidských životů, se ve středovýchodní části země na ostrově Samar půda hnula podruhé. V úterý 23. dubna v odpoledních hodinách filipínského času byla na měřicích stanicích ve Filipínách zaznamenána další série otřesů.

Článek

V úterý Filipíny zasáhlo druhé zemětřesení, podle US Geological Survey vzniklo v hloubce 86 km. Bylo ještě silnější než to pondělní – dosáhlo intenzity 6,4 stupně.

Díky nižšímu zalidnění a připravenosti po pondělním otřesu dle CNN nedošlo k žádným dalším obětem na životech, zraněna byla pouze jedna osoba padajícími troskami. Své domácnosti muselo opustit 120 rodin a na ostrově stále panuje krizový stav.

Otřesy zemské kůry podobné síly často doprovází vlna tsunami, která naštěstí v tomto případě hlášena není. Obyvatelé Filipín však zůstávají ve střehu, protože se nacházejí v tektonicky aktivní oblasti.

Ve Filipínském moři a jeho blízkosti se totiž střetává až 5 litosférických desek – filipínská, tichomořská, eurasijská, australská a severoamerická, a jejich posuvy jedné pod druhou vytvářejí právě mnohdy daleko silnější otřesy.

Místní tak napjatě doufají, že otřesy ustanou, mají totiž v živé paměti ničivá zemětřesení a tsunami z roku 2013 nebo 2017, které dosahovaly síly až 7 stupňů Richterovy škály.

Reklama

Související témata:

Doporučované