Hlavní obsah

Popová star pod nuceným dohledem. Britney Spears poprvé popsala, co zažívá

Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Britney Spears na premiéře filmu Tenkrát v Hollywoodu v Los Angeles v létě 2019.

Reklama

Zpěvačka Britney Spears po několika letech prolomila téměř úplné ticho ohledně opatrovnictví, ve kterém se nachází. Vlivem přísného dohledu nemá vládu nad svými penězi, ani nad svým životem.

Článek

Se čtvrtečním dnem sociální sítě zaplavily příspěvky s označením #FreeBritney, které v překladu volají po osvobození devětatřicetileté popové divy Britney Spears. Proč? Světoznámá zpěvačka totiž virtuálně předstoupila před soud a rozpovídala se o opatrovnictví, které nad ní spolu s dalšími lidmi od roku 2008 drží její otec. A padala silná obvinění.

„Toto opatrovnictví dělá mnohem více škody než užitku. Zasloužím si mít vlastní život,“ pronesla Spears u soudu v předpřipraveném projevu, který trval více než dvacet minut. Výpověď mohli jak zpěvaččiny rodiče, tak i fanoušci a novináři poslouchat prostřednictvím živého audio přenosu.

Britney Spears zároveň požádala soudkyni losangelského vrchního soudu Brendu Pennyovou, aby správu nad její osobou ukončila.

Podle výpovědi například opatrovníci nutili zpěvačku k užívání antikoncepce. Nesměla se také vdát a v úvahu nepřipadaly ani další děti. Spears prozradila, že právě to je přitom její plán, novou rodinu by ráda založila se svým aktuálním přítelem Samem Asgharim. S tím však nemá dovoleno ani jezdit v autě.

„Právě teď mám v sobě nitroděložní tělísko, abych neotěhotněla. Chtěla jsem si ho nechat odstranit, abych se mohla začít pokoušet o další dítě, ale tento takzvaný tým mi nedovolí jít k lékaři, aby mi ho vyndal, protože nechtějí, abych další děti měla,“ nechala se slyšet zpěvačka.

Podle vlastních slov Spears již dávno ztratila kontrolu nad zdravotní péčí, které ji podrobují. U soudu rovněž tvrdila, že ji lékaři naordinovali léčení lithiem. To se běžně využívá k léčbě bipolární poruchy, která často způsobuje epizody deprese či mánie. K tomuto kroku mělo dojít v roce 2019, kdy došlo i ke zrušení jejího angažmá v Las Vegas.

„Lithium je velmi, velmi silný a zcela odlišný lék ve srovnání s tím, na co jsem byla zvyklá,“ komentovala události Spears. „Pokud si ho vezmete příliš a pokud na něm zůstanete déle než pět měsíců, můžete se stát mentálně postiženými.“

Po zahájení léčby měla zpěvačka prožívat stavy, kdy se cítila opile a nedokázala ani s matkou, ani s otcem vést jakoukoliv konverzaci. V domě se za tu dobu vystřídalo šest zdravotních sester, které sledovaly její stav, měsíc jí nedovolily kamkoliv odejít a podle svých slov neměla soukromí ani na převléknutí. Se zrušením již zmiňovaného angažmá prý ale zpěvačka pocítila úlevu, od té doby již nikde nevystupovala a ani nevydávala nové písně.

Během slyšení také Spears obvinila svého otce Jamese Spearse z toho, že si užívá moc, kterou nad jejím životem má. Odkrýt tuto skutečnost jí měly zejména události z roku 2019, kdy selhala v sérii psychologických testů a on ji donutil jít do psychiatrické léčebny. „Hodinu jsem mu plakala do telefonu a on miloval každou minutu z toho,“ vzpomínala zpěvačka.

Určité kritiky se ovšem dostalo i soudům, před kterými již Britney Spears stanula. Neměla prý pocit, že by jí opravdu naslouchaly, slyšení navíc nebyla veřejná, k lidem, jako jsou například fanoušci, se tak její výpověď nedostala. „Chci jen zpět svůj život. Je to 13 let a to je dost,“ řekla zpěvačka.

Foto: Profimedia.cz

Lidé přišli zpěvačce vyjádřit podporu i před budovu soudu.

Cesta k opatrovnictví

Do nuceného opatrovnictví se v té době již dospělá Spears dostala v roce 2008 poté, co o něj její otec požádal kvůli obavám o její duševní zdraví a potenciální užívání návykových látek. O jejím duševním stavu lidé často diskutovali již dříve, a to zejména kvůli obviněním bývalého manžela a léčením, které podstoupila.

Obvinění například z toho, že není vhodnou matkou, přišla v době bouřlivého sporu o opatrovnictví dětí, který vedla s bývalým manželem Kevinem Federlinem. Otazníky ve spojení s jejím zdravím se však vynořily i kvůli napadení paparazzi či oholení hlavy, kdy fotografie zachycující samotný proces obletěly celý svět.

Opatrovnictví bylo nejdříve pouze dočasné, následně však bylo prodlouženo na dobu neurčitou. I když zpěvačka ocenila původní uvalení správy nad její osobou, jelikož ji prý zachránila od finančního krachu a umožnila jí udržet si postavení špičkové popové hvězdy, situace se měla vymknout kontrole.

James Spears z pozice opatrovníka dočasně odstoupil v roce 2019, důvodem měl být jeho zdravotní stav. Správu v té době převzala Jodi Montgomeryová. Zpěvaččin otec však i nadále zastává kontrolu nad jejím majetkem, který momentálně dosahuje hodnoty téměř 60 milionů dolarů.

„Velmi ho mrzí, že vidí svou dceru v takovém utrpení a v takové bolesti. Pan Spears miluje svou dceru a velmi mu chybí,“ citují média právní zástupkyni zpěvaččina otce Vivian Thoreenovou, která jménem klienta poskytla stručné vyjádření.

#FreeBritney

U soudu Spears zmínila také to, že její dlouholeté mlčení před veřejností vytvořilo falešný dojem toho, že se svou situací souhlasí. „Lhala jsem a řekla jsem celému světu: ‚Jsem v pořádku, jsem šťastná.‘ Byla jsem v sebezapření, byla jsem v šoku,“ uvedla a podotkla také to, že ji veškeré události traumatizovaly.

I když veřejně o svých problémech nepromluvila, semknutím jejích fanoušků vzniklo hnutí Free Britney, tj. Osvoboďte Britney. To dlouhou dobu živily pouze domněnky, přiživovaly je však například příspěvky na zpěvaččině Instagramu, které se jim zdály podivné jak samotným obsahem, tak i popisky, které se pod nimi nacházely.

„Bylo to šílené. Každý, kdo toho byl součástí, byl od začátku nazýván bláznem a konspiračním teoretikem, čili je opravdu dobrý pocit to teď slyšet od ní,“ cituje agentura AP fanynku Spears Marissu Cooperovou, která byla během slyšení v soudní síni.

Fanoušci zpěvačky svou podporu vyjádřili i před budovou soudu, kam přišli za doprovodu různých transparentů. Na stranu Spears se ale již postavily i mnohé celebrity jako zpěvačky Mariah Carey či Halsey. Podporu už na Twitteru vyjádřil i zpěvaččin bývalý přítel Justin Timberlake.

„Po tom, co jsme dnes viděli, bychom všichni v tuto chvíli měli Britney podporovat. Bez ohledu na naši minulost, dobrou i špatnou, a bez ohledu na to, jak dávno to bylo… To, co se jí děje, prostě není správné,“ napsal zpěvák a zdůraznil také to, že by žena nikdy neměla být omezována v rozhodování o svém vlastním těle.

Reklama

Doporučované