Hlavní obsah

Porušování lidských práv lze přehlédnout v zájmu míru, řekl Trump

Podle Trumpa lze v zájmu míru přehlédnout porušování lidských práv v KLDR.Video: Marek Baloun

 

Reklama

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa se za účelem dosažení míru se Severní Koreou dá přehlédnout tamní porušování lidských práv.

Článek

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa se za účelem dosažení míru se Severní Koreou dá přehlédnout tamní porušování lidských práv. Šéf Bílého domu to prohlásil v rozhovoru pro televizi Fox.

Trump připustil, že Kim spáchal strašné věci, a označil ho anglickým výrazem tough guy (v překladu tvrďák nebo drsňák). Dodal ale, že není první ani poslední člověk, který spáchal hrozné činy. „Myslím, že lze najít řadu zemí, kde se stala spousta špatných věcí,” prohlásil.

Agentura Reuters již v květnu napsala, že to vypadá, že Trump najednou ve vztahu k Severní Koreji lidská práva opomíjí. Sám Trump v minulosti přitom označil Kima za „šílence, kterému nevadí vlastní lidi mučit hlady a zabíjet”. Americké ministerstvo zahraničí v dubnu zařadilo KLDR mezi země, které každodenně porušují lidská práva. Vyšetřovatelé OSN přirovnali míru tohoto porušování ke zvěrstvům z éry nacismu a doporučili, aby se severokorejští činitelé zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem.

Kimovi je například připisována odpovědnost za to, že nařídil vraždu svého bratra Kim Čong-nama loni v únoru v Malajsii, stejně jako popravu svého strýce Čang Song-tcheka v roce 2013. Trump nicméně po úterním americko-severokorejském summitu v Singapuru oceňuje svůj vztah s Kimem. „Myslím, že máme velmi dobrý vztah. Rozumíme si,” uvedl na adresu muže, s nímž si ještě nedávno vyměňoval urážky.

Jaké urážky si Donald Trump a Kim Čong-un vyměnili?

Trump ve středu uvedl, že jaderné nebezpečí ze strany KLDR pominulo a s Kimem má velmi dobrý vztah. Podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea Spojené státy doufají, že dosáhnou jaderného odzbrojení v Severní Koreji během následujících dvou a půl let. Ve čtvrtek ale přiznal, že denuklerizace nemusí přijít vůbec. Dohoda byla jen jedním z mnoha kroků.

Reklama

Doporučované