Hlavní obsah

Poslanec ČSSD míří před volbami do vlivného státního podniku

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda Poslanecké sněmovny Tomáš Hanzel v rozhovoru se svým stranickým šéfem Janem Hamáčkem.

Reklama

Místopředseda dolní komory Tomáš Hanzel (ČSSD) míří krátce před volbami do dozorčí rady vlivného státního podniku Diamo. Opozice z Moravskoslezského kraje jeho novou funkci ostře kritizuje jako trafiku.

Článek

Pár měsíců před volbami propukl v české politice bazar s funkcemi. Narychlo se schvalují noví velvyslanci, rozdávají se náměstkovské pozice a – jak nyní Seznam Zprávy zjistily – obsazují se i důležité posty ve státních společnostech.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Několik málo měsíců před volbami vláda schválila nástup místopředsedy Poslanecké sněmovny Tomáše Hanzela z ČSSD do struktury státního podniku Diamo, který zodpovídá za zahlazování následků hornické činnosti.

Diamo spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu řízené vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO). Ten Seznam Zprávám Hanzelovo angažmá potvrdil, nastoupit by měl v polovině roku – tedy zhruba v těchto dnech.

Hanzel v letech 2008 až 2018 působil v Karviné jako primátor, v Diamu by se měl věnovat oblasti útlumu těžby v Ostravsko-karvinských dolech (OKD). Jde o činnost, která pod podnik přejde ze společnosti Prisko (současný akcionář OKD), jež spadá zase pod Ministerstvo financí.

„Potřebovali jsme doplnit někoho zkušeného z municipalit z regionu Moravskoslezského kraje. Diamo přebírá OKD, to je obrovský projekt. Hledali jsme někoho spolehlivého, řešili jsme to logicky i s koaličním partnerem, volba pana Hanzela dává smysl,“ řekl ministr Havlíček Seznam Zprávám.

Nejde podle něj o lukrativní funkci, protože dokud je Hanzel poslancem, nemá za ni žádné odměny. To se ale může do pár měsíců změnit – Hanzel chce sice na podzim obhajovat mandát, straně ale hrozí, že se vůbec nedostane do Sněmovny. A i v případě, že ČSSD překročí pět procent, má na severní Moravě pravděpodobně šanci postoupit jen ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Mám co nabídnout

„Jako člověk, který dvanáct let dělal primátora města, které má s těžbou uhlí hodně společného, si myslím, že společnosti Diamo mám co nabídnout. Víte, že celý region bude procházet složitým transformačním procesem a společnost Diamo bude jeho nedílnou součástí,“ řekl ke své nové misi Seznam Zprávám poslanec Hanzel.

Diamo se skrze OKD dostane k obrovským pozemkům v regionu, u nichž bude klíčové, aby je stát dále nerozprodal – a to proto, aby se kraj zasažený těžbou mohl strategicky rozvíjet.

Právě fakt, že stát, kraj či město nemají pod kontrolou kompletní pozemky, rozvoj brzdí. Velkou část místních ploch totiž drží skupina Asental Group uhlobarona Zdeňka Bakaly, od jehož společnosti by stát pozemky potřeboval získat. Ve hře budou stovky milionů až miliardy korun. Z evropského Fondu spravedlivé transformace má jen na projekty v Karvinsku dorazit 11,5 miliardy korun.

Funkce pro Hanzela ale vadí opozici, například krajské zastupitelce Zuzaně Klusové (Piráti), která vloni kandidovala na hejtmanku.

„Nevidím důvod, proč by exprimátor Hanzel měl být v orgánech Diama. Je to jen další politická trafika pro vysloužilé politiky. Jako primátor se proslavil tím, že Karvinou nikam neposunul a OKD šel na ruku výměnou za miliony do městské kasy. Není to člověk, který by ve mně vzbuzoval dojem, že pohlídá stovky milionů na transformaci, které Diamem protečou,“ řekla Klusová Seznam Zprávám.

Žádný handl

Tomáš Hanzel byl dlouhá léta v rámci celostátní ČSSD figurou známou především v Moravskoslezském kraji. Poslancem se stal až v roce 2017 a než v červenci 2018 přebral po Janu Hamáčkovi post místopředsedy Sněmovny, ani jednou v ní nepromluvil.

Moravskoslezská ČSSD patří svou velikostí a počtem členů k nejdůležitějším organizacím v rámci strany, je však rozdělená na několik proudů. Před dubnovým sjezdem potřeboval Hamáčkův tábor místní řady sešikovat. Důležitou roli měl dle zdrojů redakce v tomto směru vedle ministra kultury Lubomíra Zaorálka a jeho náměstka Jiřího Vzienteka sehrát právě i Tomáš Hanzel.

Předseda sociálních demokratů odmítá, že by Hanzelův nástup do Diama byl handl za jeho pomoc s vítězstvím dubnového sjezdu.

„S podporou na sjezdu to nijak nesouvisí. Tomáš Hanzel je bývalý úspěšný primátor Karviné, celý region bude procházet transformací ve vztahu k těžbě uhlí a Diamo v něm bude hrát klíčovou roli, proto vnímám účast někoho s komunální zkušeností velmi pozitivně jak pro podnik, tak region,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér Jan Hamáček.

Hanzel svou předsjezdovou roli bagatelizuje. „Nevím, kde jste přišel na to, že jsem panu Hamáčkovi pomáhal s podporou na sjezdu. Moravskoslezský kraj v této otázce nebyl jednotný a celé to probíhalo v on-line prostředí, takže moje role se rovná nule,“ dodal místopředseda Sněmovny.

Seznam Zprávy v uplynulých týdnech již popsaly, jak se rozdělovaly nové velvyslanecké posty nebo jak si Jan Hamáček coby dočasný ministr zahraničí přivedl do funkce politického náměstka Pavla Jaroše – muže s vazbami na prostředí Pražského hradu, který Hamáčkovi na sjezdu také pomáhal.

Naopak politici, kteří se s vedením ČSSD dostali do křížku, o funkce přišli. Nejdříve z vlády vypadl ministr zahraničí Tomáš Petříček, který na sjezdu kandidoval proti Hamáčkovi. Následně z dozorčí rady České pošty (spadající pod Ministerstvo vnitra) musel odejít pardubický hejtman Martin Netolický, a to obratem poté, co vyvrátil Hamáčkovou verzi o tom, že jeho cesta do Moskvy pro vakcíny Sputnik byla pouhou kamufláží.

Hanzelovo jméno se skloňovalo na začátku letošního roku. Nezařazený poslanec Lubomír Volný (pocházející ze stejného kraje) místopředsedu Sněmovny okřikl při šarvátce v sále jako „Hanzela Desítku“.

Na dotaz, co to znamená, následně Volný CNN Prima News řekl: „V Karviné koluje vtip, že pan Hanzel měl z každé státní zakázky deset procent. To je jeho přezdívka.“ Hanzel to označil za pomluvu, neboť dle svých slov neměl nikdy se zákonem žádný problém.

Reklama

Doporučované