Hlavní obsah

Poslední Hawkingova kniha. Fyzik varuje před destrukcí planety a nabádá mladé, aby se dívali na nebe

Vychází nová kniha Stephena Hawkinga Stručné odpovědi na velké otázky.Video: Eliška Richtrová, Reuters

 

Reklama

Světoznámý vědec Stephen Hawking po sobě zanechal varování. V jeho nové knize Stručné odpovědi na velké otázky, která vyšla sedm měsíců po jeho smrti, se zabývá kromě vesmírných otázek či cestování v čase i společenskými tématy, jako je například zvolení prezidenta Spojených států či brexit.

Článek

Stephen Hawking, britský teoretický fyzik a jeden z nejznámějších vědců vůbec, po sobě zanechal odkaz v podobě nevydaných článků a poznámek. Jeho kolegové a rodina je uspořádali do vědcovy poslední knihy, která vychází sedm měsíců po Hawkingově smrti. Kromě tradičních vesmírných a fyzikálních otázek se ale Hawking zamýšlí například i nad brexitem či zvolením Donalda Trumpa do čela USA. Tyto události označil za globální vzpouru proti odborníkům, včetně vědců.

Dále Stephen Hawking v knize varuje, že věda a vzdělání jsou v ohrožení po celém světě více než kdy předtím a expertům se nedostává dostatečného respektu. Zmínka padla také o globálních výzvách, kterým je dnešní svět vystaven. Jde zejména o změny klimatu, přelidnění, vyhynutí ohrožených živočichů, odlesňování či znečištění oceánů.

Hawkingova dcera Lucy se na konferenci k uvedení knihy vyjádřila, že její otec byl ohleduplný autor, který chtěl jednoduchým a zajímavým způsobem vysvětlit komplikované jevy vesmíru. „Bylo pro něj velmi podstatné zodpovědět všechny otázky ve srozumitelné a dostupné podobě, jež lidi vtáhne do děje a pobaví. Byl velmi nadšený tím, že vytvořil význam pro lidi s abstraktním pojetím,“ řekla Lucy Hawkingová.

„S jistotou mohu říci, že jejich budoucnost bude záviset na vědě a technologii ještě více než kdy dřív,” píše se v poslední Hawkingově knize. Zároveň fyzik nabádá mladé lidi, aby se koukali vzhůru na hvězdy a ne dolů k zemi. „Zajímejte se, co tvoří vesmír,” radí Hawking. „Podstatné je, abyste se nevzdali. Dejte průchod představivosti a tvořte si svou budoucnost,” dodává.

Profesor Hawking žil přes padesát let s amyotrofickou laterální sklerózou, nemocí, která napadala jeho nervový systém a postupně vedla k ochrnutí celého těla. Díky technologickým pokrokům byl schopen komunikovat skrze počítač. Zemřel letos v březnu a jeho popel byl uložen ve Westminsterském opatství hned vedle Charlese Darwina a Isaaca Newtona.

Reklama

Související témata:

Doporučované