Hlavní obsah

Poslední pivo z Koutu na Šumavě. Když krachuje pivovar, spěchá i soudkyně

Foto: Jan Lipold, Seznam Zprávy

Pivovar Kout na Šumavě se bude rozprodávat.

Reklama

Malý, ale známý Pivovar Kout na Šumavě zkrachoval. Se zpeněžením toho, co po něm zbylo, se musí spěchat.

Článek

Mezi pády firem, jichž je insolvenční rejstřík plný, není případ Pivovaru Kout na Šumavě zdaleka největší a ani nejznámější. V jednom ohledu se ale od jiných krachů liší a ke konkurzní podstatě – jak zákon nazývá, co po firmě zbylo – se tady musí přistupovat s citem.

Jde totiž o pivo.

Samosoudkyně Krajského soudu v Plzni, do jehož jurisdikce krach šumavského regionálního pivovaru spadl, Eva Sofia Vodičková rozhodla, že vyjme sudy s kouteckým pivem z konkurzní podstaty. Jak vyplývá z nového zápisu v rejstříku, povolila insolvenčnímu správci Lechovský & Backa výjimku ze zákazu prodávat majetek zkrachovalé firmy ještě před první schůzí věřitelů.

S ohledem na podstatu piva...

Jak Eva Sofia Vodičková právnickou mluvou píše, „s ohledem na podstatu specifikovaného majetku je zřejmé, že nelze vyčkat na jeho prodej až do okamžiku konání první schůze věřitelů tak, jak vyžaduje zákonná úprava, neboť by během času reálně došlo k jeho znehodnocení“.

Pivo by se zkrátka zkazilo.

Ještě než se tedy rozhodne, kdo se stane novým majitelem budov, o nichž první zmínku najdeme v kronikách už z roku 1736, nebo veškerého pivovarnického zařízení, budou se prodávat sudy. A může jít o vítanou – hlavně mezi pivními znalci – možnost zakoupit jednu z poměrně známých značek mezi malými regionálními pivovary.

V soudním usnesení z 28. ledna se přesně popisuje, na co se mohou pivaři těšit. Jde o zásoby deseti až osmnáctistupňového piva.

Co se nabízí

10stupňové pivo umístěné v závodě dlužníka v přibližném množství (Ležácký sklep – starý): 80 hl; KEG sudy: 35 ks sudů po 30 l, 110 ks sudů po 50 l

12stupňové pivo umístěné v závodě dlužníka v přibližném množství (Ležácký sklep – nový): 80 hl ze dne 19. 12. 2019, 80 hl ze dne 06. 10. 2019, 80 hl ze dne 11. 09. 2019, 80 hl ze dne 29. 09. 2019, 40 hl ze dne 30. 08. 2019; KEG sudy: 121 ks sudů po 30 l, 88 ks sudů po 50 l a 20 ks sudů po 15 l

14stupňové pivo umístěné v závodě dlužníka v přibližném množství: KEG sudy: 44 ks sudů po 30 l a 3 ks sudů po 50 l

18stupňové pivo umístěné v závodě dlužníka v přibližném množství: KEG sudy: 41 ks sudů po 30 l

Zdroj: Insolvenční rejstřík

Insolvenční správce má za úkol prodat pivo mimo dražbu ostatního majetku s podmínkou, že peníze za něj dostane před podpisem smlouvy nebo nejpozději při něm.

Proč vůbec známý šumavský podnik zkrachoval? Odpovědi na tuto otázku do jisté míry podávají informace, s nimiž přišel před několika dny týdeník Euro.

Pivovar, který své zlaté časy prožíval za první republiky, kdy pivo zavážel do několika evropských metropolí, patřil v posledních desetiletích podnikateli Jánu Skalovi, který oživil jeho někdejší slávu. Jenže když Skala v předminulém roce zemřel, odkázal ho dvěma ženám – své poslední a předposlední partnerce. A tím okamžikem bylo zaděláno na spor, jenž pak vedl přes další peripetie až ke krachu Pivovaru Kout, třetího největšího na Plzeňsku.

Pivo z Koutu na Šumavě se, jak popisuje soudkyně v rejstříku, nyní nachází v tancích a sudech „s vyznačením minimální trvanlivosti do 19. 03. 2020“. Pivovaru reálně hrozí, že přijde o dodávku elektřiny, a i kdyby se to nakonec nestalo, skladování piva něco stojí.

Na poslední pivo z Koutu se zkrátka spěchá.

Reklama

Doporučované