Hlavní obsah

Postavíme vesnici pro lůzu, ani deratizační prostředky na tu havěť nestačí, hlásali politici před volbami. Teď mají problém kvůli rasismu

„To ponížení, kterému čelíme ze všech těch billboardů a plakátů po celém Mostě, je nepopsatelné,“ uvedl stěžovatel František Nistor.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

 

Reklama

V Mostě se před volbami objevila hesla jako „Nepřizpůsobivé není třeba řešit, ale vyřešit“, „Vystavíme vesnici pro lůzu", „Neumíš se chovat, nemůžeš s námi žít”, „Ani deratizační prostředky na tu havěť nestačí”. Čtyři lidé teď kvůli tomu podali na volby stížnost. Kampaň byla podle nich zjevně rasistická.

Článek

Za kontroverzními hesly a billboardy stojí Sdružení Mostečané Mostu a Otevřená radnice Most. O aktuální stížnosti informoval server Romea.cz, který uvedl, že si František Nistor, Roman Šváb, Peter Bažo a Radek Šváb stěžují na porušení pravidel volební kampaně.

„Rasistická kampaň byla šířena i prostřednictvím zpravodaje Krušnohor, vydávaného Stavebním bytovým družstvem Krušnohor. Zpravodaj je doručován do schránek všech členů tohoto největšího bytového družstva v České republice,“ uvedla v článku pro Romea.cz Monika Mihaličková.

Jak již před volbami informovali reportéři Seznamu, bytové družstvo je se Sdružením Mostečané Mostu propojené. V jejich zpravodaji Krušnohor byly výzvy k volbě Sdružení Mostečané Mostu.

„Mimochodem, kdo z cikánů používá PC a čte webové stránky? Kdo si vlastně stěžoval? Když lidé vylepšují zvířata a rostliny šlechtitelskou prací, tak se nad tím nikdo nepozastavuje. Když to samé chceme udělat s lidmi, tak je to špatně. Všichni ale vědí, že krásné modré oči jsou na klinikách velice žádané. Je lepší mít krásné, zdravé a úspěšné dítě, nebo dítě hloupé a ošklivé? Které by si paní ombudsmanka vybrala? Co je to za hrozné právo? Co si to ta EU zase vymyslela a vytáhla ze zadku? Všechno je zaměřeno proti bělochům!” píše se například ve zpravodaji SBD Krušnohor číslo 8/2018.

Stížnost trvá na tom, že došlo k narušení ústavních práv občanů města Most na život v demokratickém právním státě a jejich práva na to, aby se volby konaly za podmínek respektujících demokratické principy.

„To ponížení, kterému čelíme ze všech těch billboardů a plakátů po celém Mostě, je nepopsatelné. Cítili jsme se bezmocní, že proti nim nemůžeme nic udělat. Bojíme se toho, co bude s našimi dětmi a co bude za 4 roky nebo za 8 let v dalších volbách. Stížnost proto podáváme, abychom tento způsob tažení proti Romům v Mostě zastavili. Děláme to hlavně pro naše děti,” uvedl pro server Romea.cz František Nistor, jeden ze stěžovatelů.

„Obsah volební kampaně je téměř dechberoucí. S podobným hrubým rasistickým útokem v rámci volební kampaně jsem se ještě nesetkala. Není mi ani známo, že by volební soudy obdobný případ někdy řešily,” uvedla pro Romea.cz Pavla Krejčí, advokátka stěžovatelů. „Přesně na tomto případu je vidět, jak neuvěřitelně špatné volební zákony máme, pokud něco takového je v rámci volební kampaně možné, bez toho aniž by to bylo možno trestat již v průběhu volební kampaně a subjekt používající podobné praktiky z voleb vyloučit,” doplnila.

Volební stížnost požaduje vyslovení neplatnosti celých voleb do zastupitelstva Mostu, nebo vyslovení neplatnosti volby všech zvolených kandidátů a jejich náhradníků za Sdružení Mostečané Mostu. Získalo 8 mandátů z celkového počtu 45.

Reklama

Doporučované