Hlavní obsah

Potomek prince Harryho a vévodkyně Meghan automaticky nezíská titul prince nebo princezny

Harry a Meghan v pondělí oznámili, že čekají potomka.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Udělování titulů omezil v roce 1917 Harryho prapradědeček Jiří V. V případě potomků Williama však královna Alžběta II. titul prince nebo princezny dětem udělila ještě před jejich narozením.

Článek

Dítě prince Harryho a vévodkyně Meghan, jehož očekávání pár oznámil v pondělí, nezíská titul prince ani princezny, pokud to královna Alžběta II. před jeho narozením neprosadí. Informují o tom britská média.

Důvodem je omezení, které v roce 1917 zavedl Harryho prapradědeček, král Jiří V. Prvorozené dítě Harryho a Meghan a další královnino pravnouče je příliš daleko v rodinné linii, aby získalo titul Jeho nebo Její královské Výsosti spolu s titulem princ nebo princezna.

Britská média uvádějí, že syn automaticky získá titul hrabě z Dumbartonu, což je Harryho vedlejší titul, který získal v den své svatby od královny. Dcera potom bude Lady Mountbatten-Windsor. Další syn následně ponese titul Lord Mountbatten-Windsor.

Královna však může zasáhnout a dítěti udělit titul Jeho nebo Její královské Výsosti. Stejně to udělala ještě před narozením dětí Harryho bratra Williama a vévodkyně Kate. Titul prince automaticky náležel pouze jejich prvorozenému, nyní pětiletému synovi Georgeovi.

Matka vévodkyně Meghan Doria Raglandová podle serveru BBC News uvedla, že je šťastná a těší se na své první vnouče. Zprávu o očekávaném příchodu dalšího královského potomka komentovala také britská premiérka Theresa Mayová. Na Twitteru napsala, že páru gratuluje a přeje mu vše nejlepší.

Načasování oznámení o těhotenství vévodkyně Meghan však sklidilo i kritiku. Podle některých je necitlivé, že pár zprávu oznámil v den, kdy si jiní připomínají problematiku samovolného potratu a ztrátu dítěte.

Reklama

Doporučované