Hlavní obsah

Potravinová banka v Essenu nově vydává jídlo pouze Němcům, schytala za to kritiku i od Merkelové

Potravinová banka v Essenu vydává jídlo jen Němcům, čelí proto kritice.Video: Reuters

 

Reklama

Kancléřka Angela Merkelová pro televizi RTL uvedla, že doufá, že organizace brzy dospěje k dobrému řešení situace, které nebude vylučovat některé ze skupin společnosti.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová, stejně jako množství dalších politiků, kritizuje rozhodnutí pobočky potravinové banky Tafel v Essenu. Ta nově kontroluje pasy zájemců o jídlo a potraviny zdarma vydává pouze Němcům. Organizace opatření odůvodnila tím, že podíl cizinců využívajících jejích služeb v posledních letech vzrostl na tři čtvrtiny a zároveň pro jídlo přestaly docházet některé starší ženy a svobodné matky. Uvedl to web zpravodajské stanice BBC.

„Neměli bychom provozovat služby na základě takové kategorizace. Není to dobré. Zároveň to ukazuje, jaký tlak tady je a kolik lidí je v nouzi. Proto doufám, že se podaří najít dobré řešení, které nebude vylučovat některé skupiny,” řekla k tomu Merkelová stanici RTL. Někteří šli s kritikou ještě dál a posprejovali dodávku charity nápisy, které spojují organizaci s nacisty.

Šéf essenské pobočky organizace Tafel Jörg Sartor na kritiku reagoval rozzlobeně, bránil své zaměstnance a vymezil se proti nařčení z xenofobie. „Mnoho politiků se do nás pustilo, ale jsou špatně informováni. Měli by sami něco udělat a pomoct a až poté můžou všemi prostředky vyjádřit názor,“ uvedl s tím, že v jednom momentu byl kvůli kritice téměř připraven ve vedení regionální charity skončit.

Za rozhodnutí essenské potravinové banky se postavila na svém facebookovém profilu také krajně pravicová Alternativa pro Německo, jež je známá svým protiimigračním postojem.

Potravinová banka, která stejně jako stovky podobných projektů shromažďuje a rozdává tuny neprodaného jídla, jež by se jinak vyhodilo, podle svých slov pomáhá 16 tisícům potřebných v Essenu.

Do Německa během migrační krize v letech 2015 a 2016 přišlo více než milion uprchlíků. Zhruba polovina pochází ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Největšímu náporu příchozích podle aktuálních dat čelí právě spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, kde leží i město Essen.

Reklama

Doporučované