Hlavní obsah

Povodně v Íránu mají nejméně 17 obětí, počet může ještě narůst. Vláda svolala krizové zasedání

Takhle vypadají povodně v íránském městě Chorramábád.Video: Jana Lipská, AP, AP

 

Reklama

Záplavy v jižním Íránu připravily o život zatím 17 lidí. Zraněných je přes 70. V pondělí o tom informovala íránská státní televize. Podle agentury AFP bojuje s neobvykle mohutnými záplavami 25 z 31 íránských provincií. Počet obětí se ještě může zvyšovat. Vláda svolala krizové zasedání.

Článek

Podle agentury DPA jsou nejvíc postiženy provincie Golestán a Mázandarán na severu země, které se se záplavami potýkají už týden. Dále provincie Fárs na jihu a Chúzestán a Chorramábád, hlavní město provincie Lúrestán, na jihozápadě.

Deště v Íránu stále trvají a meteorologové vydali varování před povodněmi i v dalších provinciích.

Záplavy jsou hlášeny také z pohraniční oblasti mezi syrským severem obývaným Kurdy a Irákem. Tamní hraniční přechod Semalka byl v pondělí uzavřen, protože dva pontonové mosty vedoucí přes řeku Tigris se nedají použít. Přechod v minulých dnech využívali zahraniční novináři, aby se dostali k místu posledního boje proti Islámskému státu v Baghúzu.

Íránský prezident Hasan Rúhání v pondělí vyzval úřady v zasažených provinciích, aby byly ve stavu nejvyšší pohotovosti. Viceprezident Ešák Jahangírí svolal krizové zasedání vlády.

Povodně mají i první politickou oběť. Guvernér provincie Golestán byl odvolán, protože se po záplavách v provinční metropoli Gorgán nevrátil z dovolené.

Na pomoc záchranářům byla povolána také armáda a revoluční gardy. Hasiči a týmy Červeného půlměsíce jsou přetíženy. Kvůli nepříznivému počasí bylo zrušeno několik vnitrostátních letů.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval Íránce, aby pomohli v severních provinciích Golestán a Mázandarán. V Golestánu je postiženo až 56 000 lidí a další stovky v Mázandaránu.

Podle státní televize bylo nejvíce mrtvých zabito, když se pokoušeli povodně natočit na telefon.

V loňském roce připravily povodně o život nejméně 30 lidí v íránské provincii Východní Ázerbájdžán, informuje agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované