Hlavní obsah

Praha 9 prodá budovu školy ve Vysočanech za 115 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Praha 9 prodá budovu školy v Sokolovské ulici společnosti The English College in Prague – Anglické gymnázium, která si ji nyní pronajímá. Za budovu a pozemky instituce Praze 9 zaplatí 115 milionů korun.

Článek

Peníze z prodeje chce městská část použít na financování výstavby Základní a mateřské školy U Elektry ve Vysočanech. Prodej v úterý na svém zasedání schválili zastupitelé deváté městské části.

„Prvořadým úkolem pro nás je vytvořit dostatek míst v základních a mateřských školách v Praze 9. Případná rekonstrukce budovy Anglického gymnázia na základní školu však byla ekonomicky náročná, pro fungování základní školy nebyla optimální a nepřinesla by tolik míst jako nová škola v oblasti Poděbradské ulice, kde v posledních letech roste rezidenční bydlení,“ uvedl starosta městské části Praha 9 Tomáš Portlík (ODS).

Podle radní deváté městské části Jany Nowakové Těmínové (TOP 09/STAN) je Anglické gymnázium, které založila nadace English College Foundation, dlouholetým nájemcem nemovitosti v Sokolovské ulici a o odkup budovy usiluje už několik let. Prostory školy měla instituce v nájmu do roku 2025, dodala radní při projednávání prodeje zastupitelstvem. Možnosti využívání budovy po ukončení nájemní smlouvy s Anglickým gymnáziem jako základní školy zřizované radnicí podle Těmínové bránily mimo jiné vysoké náklady, které by s sebou nesl provoz, a nevhodnost dispozic budovy pro docházku žáků nižších ročníků základní školy.

Výnosy z prodeje radnice podle usnesení zastupitelstva použije výhradně na vybudování Základní a mateřské školy U Elektry. Ta bude stát na městském pozemku u ulice Sousedíkova a od června ji za 408,5 milionu Kč bez DPH staví firmy PP 53 a SMP CZ, které vyhrály výběrové řízení na dodavatele stavby. Budova by měla být hotová za dva roky a po otevření nabídne prostory asi pro 700 školáků a 78 dětí, které budou navštěvovat mateřskou školu v budově. Zastupitelé Prahy 9 dnes rovněž schválili přijetí dotace 80 milionů korun na výstavbu školy od hlavního města.

Reklama

Související témata:

Doporučované