Hlavní obsah

Pražská burza dál ztratila, dolů ji táhly akcie Komerční banky

Rozhovor s ekonomem Czech Fund Lukášem Kovandou o úterním dění na akciových trzích.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza druhý den v řadě ztratila. Index PX dnes klesl o 0,65 procenta na 1095,90 bodu. Dolů ho táhla především Komerční banka, jejíž akcie spadly o téměř čtyři procenta. Titul se dnes obchodoval první den bez nároku na dividendu. Mírně ztrácely i akcie Monety Money Bank či operátora O2. Naopak se ziskem končily rakouské emise nebo energetická společnost ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Článek

Cenné papíry Komerční banky dnes odepsaly 3,98 procenta, zlevnily tak na 904,50 Kč. „Nicméně jednalo se pouze o technickou ztrátu, když titul se dnes obchodoval první den bez nároku na dividendu 51 Kč hrubého. Nebýt podividendového poklesu bankovní emise, tak by pražská burza uzavřela se ziskem 0,4 procenta,“ uvedl Josef Dudek z Fio banky.

Z větších emisí klesly i akcie telekomunikační firmy O2, zlevnily o 0,81 procenta na 246 korun. Necelých půl procenta odepsala i Moneta Money Bank, končila na 80 korunách.

Rakouské finanční emise naopak rostly, pojišťovna VIG o 1,35 procenta na 638 korun a Erste Bank o necelé dvě desetiny procenta na 937 korun. O 0,18 procenta na 542 korun si polepšil i ČEZ.

Nejvíce, jeden a půl procenta na 66,20 Kč, si dnes připsaly akcie likérky Stock. Procento na 776 korun získala textilka PFNonwovens.

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám shodně o tři haléře. V 17:00 se podle Patria Online obchodovala za 25,68 Kč/EUR a 22,70 Kč/USD.

Reklama

Doporučované