Hlavní obsah

Pražská muzejní noc láká na nové Národní muzeum, ale skryté perly jsou stranou

Pražská muzejní noc: Velkým lákadlem je letos Národní muzeum.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V sobotu v noci se už po šestnácté otevřou pražská muzea a další instituce veřejnosti. Pražská muzejní noc plná tvůrčích dílen, překvapení i hudebních a divadelních vystoupení začne v 19 hodin a potrvá až do jedné hodiny ranní.

Článek

Zájem o jednu z největších akcí svého druhu v Praze je obrovský. Očekává se, že během jedné noci se jí zúčastní až 200 tisíc lidí.

Po osmi letech se otevřou také dveře Národního muzea. Celkem se do této akce zapojuje 73 objektů, do kterých je vstup zdarma. „Doporučil bych Pražské plynárenské muzeum v Praze Michli, které zůstává stranou a je to škoda, protože tam bude i nádherný program. Můžete si tam vyzkoušet, jak se žehlilo žehličkami na plyn a dokonce k čemu sloužil plyn při úpravě vlasů,“ zve koordinátor Pražské muzejní noci 2019 Ivo Macek.

Nejnavštěvovanější je Národní technické muzeum, Letecké muzeum Kbely a letos se očekává velký zájem o Národní muzeum. „Tady je potřeba, aby se návštěvníci obrnili trpělivostí, protože budou muset nějakou chvíli čekat, než se dostanou dovnitř,“ upozorňuje Ivo Macek.

Posílení dopravy

Velká účast na akci vyžaduje i posílení dopravy. Dopravní podnik tak vytvořil deset posilových spojů, které jezdí zdarma na deseti trasách. Prodloužený je i provoz metra do jedné hodiny ranní.

„Doporučuju návštěvníkům, aby vše prostudovali na stránkách,” uvádí Macek.

Novinkou v letošním roce je zařazení historické tramvaje, která bude jezdit z vozovny Střešovice přes Albertov a zpět. „Chtěl bych návštěvníky poprosit, aby nespoléhali jen na posílené spoje, ale využívali i běžnou MHD, protože zájem o muzejní noc je veliký a spoje jsou potom přetížené,“ dodal Ivo Macek.

Celý rozhovor o Pražské muzejní noci najdete ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované