Hlavní obsah

Překvapivá slova experta: Letošní sucho v Česku není tak zlé jako loni

Letošní sucho není horší než to loňské, tvrdí expert.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní sucho není tak zlé jako loni nebo například v roce 2015, říká Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Podle něj aktuálně proti dlouhodobým hodnotám chybí v půdě 40 až 60 mm srážek, s čímž by se krajina a vegetace měly vyrovnat.

Článek

Nedávné deště pomohly zlepšit situaci s nedostatkem vláhy v České republice. Vegetace podle Miroslava Trnky z Akademie věd vypadá relativně dobře. Celkové výnosy jsou zatím sice o něco nižší než průměr posledních let, ale zdaleka ne tak špatné jako loni. Některé porosty kvůli suchu skutečně vůbec nevzešly, ale jen lokálně.

Situace je podle něj horší u spodních vod. Tam ale nízké stavy kvůli nedostatku srážek platí dlouhodobě.

O úrodě podobně jako Trnka hovoří i předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha. Letošní úroda bude podle něj celkově průměrná nebo mírně podprůměrná. Výnosy se ale liší místo od místa, podle toho, kde zapršelo.

Sucho ale z České republiky jen tak nezmizí. Česká zemědělská krajina je podle Trnky na to, aby čelila intenzivnějšímu suchu a klimatické změně, nevhodně uspořádaná. Zemědělci za to podle něj nemohou.

Naopak se snaží přijímat nové technologie k hospodaření s vodou. Při boji se suchem podle Trnky pomáhá například rozvážení mulče z posklizňových zbytků po polích, pečlivější vybírání plodin odolných proti suchu či tvorba zasakovacích pásů.

V nejbližších deseti až patnácti letech podle Trnky zemědělcům však už nezbude nic jiného než krajinu výrazně přetvářet a v suchých oblastech pole zrušit.

Problémem větších zásahů do rázu krajiny, jako je tvorba mezí, remízků či rybníčků, je rozdrobená vlastnická držba a hospodaření na pachtu. Ani ideálně poskládaná krajina však nedokáže čelit extrémnímu suchu jako bylo v Československu například v roce 1947, připomněl Trnka.

Reklama

Související témata:

Doporučované