Hlavní obsah

Přestavba za šest miliard. Na místě bývalé továrny Tesly vyroste 1 500 bytů

Tesla Hloubětín se přemění na rezidenční čtvrť.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Developer Central Group představil plány na přestavbu areálu Tesly Hloubětín. Na sedmihektarové ploše má místo současné výškové budovy a skladových hal vyrůst čtvrť s patnácti stovkami bytů a služeb.

Článek

Konkrétně má po demolici u křižovatky ulic U Elektry a Poděbradská vzniknout podle návrhu ateliéru Loxia soubor osmnácti různě velkých budov. Blok obytných domů má směrem od rušné Poděbradské ulice terasovitě ustupovat do vnitrobloku. Zadní část areálu směrem k Hořejšímu rybníku budou podle návrhu tvořit nižší viladomy a vyšší bytové domy s rodinnými byty.

Na průmyslovou historii lokality má odkazovat využívané režné zdivo. Kromě bytů mají být součástí projektu i obchody a restaurace v parterech, park a školka. Celkem má projekt investora vyjít na šest miliard korun.

„Naším cílem je vytvořit zde velmi příjemné místo pro život s cenově dostupným bydlením. Hloubětín a Vysočany procházejí velmi dynamickou proměnou. Průmyslová minulost brownfieldů ustupuje budoucnosti, která bude v této části města s jistotou převážně rezidenční. A je to tak dobře. Právě rezidenční využití totiž do takových oblastí patří,“ popsal projekt majitel Central Group Dušan Kunovský.

Přestavbu vítá i vedení radnice Prahy 9. „Pro městskou část je pozitivní, že tak velké rozvojové území je nyní v rukou developera, se kterým jsme se dokázali dohodnout na potřebách města v této oblasti. Výsledkem bude například i mateřská škola přímo v projektu,“ uvedl starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS).

Přesto ale ještě projekt čeká časově náročné povolovací kolečko. Momentálně se jedná o změně územního plánu a optimistická varianta předpokládá zahájení stavby v roce 2021. Je ovšem nutné dodat, že i výrazně jednodušší projekty mívají problémy s vyřízením územního rozhodnutí a stavebního povolení, což se v současnosti vleče několik let.

Central Group koupil areál v roce 2017 od společnosti Tesla Properties, která v něm pronajímala vícero firmám sklady nebo kanceláře.

Historie hloubětínského závodu sahá do začátku dvacátých let minulého století, kdy vznikl pod názvem Elektra. Tu ve třicátých letech převzal gigant Philips a po znárodnění v roce 1946 se stal součástí Tesly. Konkrétně se v Tesle Hloubětín vyráběly televizní a rozhlasové vysílače, které se ve velkém exportovaly zejména do zemí Sovětského svazu.

Reklama

Doporučované