Hlavní obsah

Přežila holokaust, bojovala za práva žen a vedla Evropský parlament. Nyní bude pohřbena vedle Voltaira či Sklodowské

Simone Veilová přežila holokaust a bojovala za práva žen.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Bývalá francouzská ministryně zdravotnictví Simone Veilová bude po roce pohřbena v pařížském Pantheonu, kde jsou pochovány největší osobnosti francouzských dějin.

Článek

Přeživší holokaustu, bojovnice za práva žen, bývalá ministryně zdravotnictví a předsedkyně Evropského parlamentu Simone Veilová zemřela v polovině minulého roku. Na začátku letoška, rok a den po její smrti, přesunou její ostatky do pařížského Pantheonu po bok velikánů francouzské historie.

Oznámil to prezident Emmanuel Macron, který vloni obdržel petici, požadující pohřbení Veilové v legendárním mauzoleu. V něm jsou pochovány největší osobnosti francouzských dějin, vědci, umělci či členové protinacistického odboje.

Veilová bude teprvé pátou ženou pohřbenou v pařížském mauzoleu, a to spolu se svým manželem Antoinem. Mezi další ženy zde pochované patří také polsko-francouzská vědkyně Marie Curie-Sklodowská či odbojářka a neteř bývalého prezidenta Charlese de Gaulla Géneviéve.

Mezi další významné osobnosti, jejichž ostatky byly do Pantheonu uloženy, patří třeba Alexander Dumas starší, Jean-Jacques Rousseau, Voltaire či Victor Hugo.

Simone Veilová aktivně usilovala o evropskou integraci a stala se první zvolenou předsedkyní Evropského parlamentu v roce 1979. Ještě předtím jako ministryně zdravotnictví ve vládě premiéra Jacquese Chiraca prosadila zákon, který bezpodmínečně povoluje provádění umělých potratů ve Francii. Země galského kohouta tak byla v roce 1975 první převážně katolickou zemí na světě, která zlegalizovala interrupce.

Veilová, rodným jménem Jacobová, přežila uvěznění v koncentračním táboře Ravensbrück. Kvůli židovskému původu uvěznili nacisté celou její rodinu. Holokaust nepřežil její bratr ani matka s otcem. Na paži měla až do smrti vytetováno identifikační číslo 78651.

Reklama

Doporučované