Hlavní obsah

Při bombardování území ovládaného Islámským státem v Sýrii zemřelo 28 civilistů

Bombardování radikálů na východě Sýrie.Video: Daniel Andrisák, AP

 

Reklama

Při bombardování radikálů na východě Sýrie zemřelo 54 lidí, včetně 28 civilistů. Podle prvních informací útočila mezinárodní koalice vedená USA nebo Irák.

Článek

Při bombardování oblasti ovládané radikály z teroristické organizace Islámský stát (IS) na východě Sýrie zemřelo v noci ze čtvrtka na pátek 54 lidí, včetně 28 civilistů. S odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) o tom v pátek informovala agentura Reuters. Mezinárodní koalice uvedla, že nálety v dané oblasti ona či její spojenci provedli, počet mrtvých ale nespecifikovala.

Podle SOHR, která dění v Sýrii monitoruje z Londýna prostřednictvím místních pozorovatelů, zřejmě provedla nálet u hranic s Irákem mezinárodní koalice v čele s USA nebo Irák. Společně totiž bojují v oblasti proti zbytkům radikálů z IS.

Syrská státní média v pátek informovala, že při bombardování koalice vedené Spojenými státy zemřelo poblíž města Búkamál přes 30 lidí. SOHR posléze uvedla, že při náletech zemřelo 54 lidí, z toho 28 civilistů a 26 bojovníků IS.

Příslušníci samozvaného Islámského státu měli v roce 2014 pod kontrolou značnou část Sýrie a zhruba třetinu Iráku. Z mešity v iráckém Mosulu pak vyhlásil vůdce IS na tomto území chalífát. V Iráku byli členové IS poraženi loni. V Sýrii jsou nyní zbytky bojovníků spřízněných s IS ještě právě ve východní provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem a také na jihozápadě u hranic s Izraelem.

Reklama

Doporučované