Hlavní obsah

Další klíčový pražský most potřebuje opravu. Podívejte se, co se děje na Hlávkově mostě

Co se nyní děje na Hlávkově mostě, vysvětluje Jiří Kolísko z Kloknerova ústavu.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský magistrát společně s odborníky z Kloknerova ústavu ČVUT zkoumá od začátku září stav Hlávkova mostu. Tedy důležitou dopravní stavbu, která přes Štvanici propojuje Holešovice s Těšnovem a po níž vede severojižní magistrála.

Článek

Hlavní město připravuje způsob rekonstrukce mostu. Případný postup prací ale komplikuje fakt, že most je památkově chráněn. Všechny zamýšlené zásahy do mostu musí proto město konzultovat s památkáři. Pokud by Praha chtěla sejmout památkovou ochranu, trvalo by to několik let.

„Nejzazší variantou je razantní oprava mostu, která by spočívala ve výměně prostřední části mostovky,“ řekl pražský radní Petr Dolínek. Na opravu se Praha podle něj připravuje už několik let. Už je vydáno územní rozhodnutí a nyní se připravuje projektová dokumentace pro stavební povolení.

V září začaly konkrétní diagnostické práce, které mají určit, jak přesně most opravovat.

Podle letošní zprávy Technické správy komunikací je most ohodnocen stupněm 5 - špatný (třetí nejhorší na stupnici). Některé části jsou hodnoceny ještě horším, šestým stupněm. „Proběhne série dlouhodobých měření a zátěžových zkoušek. Na některých částech mostu budeme nanášet správkové materiály a nátěry,” upřesnil Jiří Kolísko z Kloknerova ústavu s tím, že měření začala v září.

Hlavním problémem mostu je podle Kolíska zatékání, kvůli kterému odpadávají některé betonové části. Mezi novou a historickou částí jsou přechodové desky. Právě jejich stav je pravděpodobně dramatičtější než ve zbytku konstrukce. „To všechno má dopad na nosné vlastnosti mostu,“ uvedl Kolísko.

V tuto chvíli je na mostě instalováno dlouhodobé měření teplot a pohybu kloubů. Probíhají odběry jádrových vývrtů pro materiálové testy. Doprava bude omezena jen v době statických zkoušek, které by měly přijít na pořad v prosinci a lednu. Omezení se budou podobat loňským zátěžovým zkouškám.

Problémy se stavem mostů má Praha dlouhodobě. Na začátku loňského prosince spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé.

Praha aktuálně řeší také opravu Libeňského mostu, který byl letos na začátku roku uzavřen pro provoz aut a MHD a musel být podložen. Ve špatném stavu je také Palackého most a Praha chystá opravu Barrandovského mostu.

Reklama

Doporučované