Hlavní obsah

Krušnohoří má na Seznamu UNESCO pět českých oblastí se staletou hornickou tradicí

Živě z Krušných hor s Michalem Urbanem.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hornický region Krušnohoří je od soboty zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Návrh na zápis podala Česká republika společně s německou stranou, koordinátorem žádosti byl geolog Michal Urban.

Článek

Hornické krajiny Jáchymov, Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Krupka, Mědník a Rudá věž smrti. To je pět oblastí na české straně hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří, které na zasedání v ázerbájdžánském Baku zařadil na seznam výbor UNESCO pro světové dědictví.

Práce na žádosti o zápis na Seznam světového dědictví koordinoval geolog a historik hornictví Michal Urban, ředitel obecně prospěšné společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, která se stará o obnovu historických památek nebo revitalizaci území hornických obcí v Krušných horách.

Návrh podaly společně Česká republika a Svobodný stát Sasko. Výbor v Baku vyzdvihl, že šlo o komplikovanou, ale velmi dobře koordinovanou žádost. „Na začátku jsme si udělali studii na české straně s cílem vytipovat ty nejvýznamnější památky. Totéž udělali Němci v Sasku. Z toho vznikl seznam, který jsme potom dále upravovali,“ vysvětluje Michal Urban. Žádost poprvé podali už v roce 2014, kdy byl seznam značně rozsáhlejší. „Bylo nám doporučeno zaměřit se pouze na to, čím jsou Krušné hory světově jedinečné, a to jsou rudy.“

„Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří podává výjimečné svědectví o globálním vlivu českého a saského rudního hornictví pro rozvoj důlních a úpravárenských technologií a vznik nových vědeckých poznatků,“ stojí ve vyjádření společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge k nominaci UNESCO.

Zapsáním na seznam UNESCO práce zdaleka nekončí. Jak tvrdí Michal Urban, titul světového dědictví musí ještě potvrdit. „V případě, že sem skutečně začne jezdit více turistů, musí být všechny předpoklady pro to, aby tady byli spokojení,“ dodává a doufá, že zvýšením turismu nedojde k přelidnění jednotlivých oblastí. Vzhledem k velikosti Krušných hor je sice pravděpodobné, že se návštěvníci nebudou koncentrovat na jednom místě, zároveň je podle něj nutné očekávat větší nápor.

Celkem se nominace skládala z 22 součástí, z nichž se 17 nachází na německém území v Sasku. Kromě Krušnohoří se zápisu na seznam UNESCO dočkal i kladrubský hřebčín.

Reklama

Doporučované