Hlavní obsah

„Je tam tři dny i s cestou,” reagoval Babiš v Košicích na kritiku od slovinského premiéra

Tisková konference po společném jednání vlád.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vlády České a Slovenské republiky zasedaly v Košicích. Věnovaly se aktuálním přípravám akcí, které v říjnu připomenou 100. výročí založení Československa, ale i záležitostem V4, Evropské unie a problematice migrace.

Článek

„Odmítáme, aby byly státy V4 považovány za nepřátele evropského projektu. Na summitech vidím několik dalších lídrů vděčných za naše názory, protože je nemusí říkat oni,“ uvedl slovenský premiér Peter Pellegrini k často kritizovanému postoji středoevropských zemí k migraci.

Oba premiéři také kritizovali společnou pobřežní stráž Frontex. Podle šéfa české vlády Andreje Babiše a jeho slovenského protějšku Pellegriniho je lepší posílat peníze přímo armádám a pobřežním strážím jednotlivých zemí, jako Je Itálie, Malta nebo Řecko. „Oni mají vlastní pobřežní stráže, oni žádný Frontex nepotřebují,” dodal Babiš.

„Vážím si vašeho neměnného postoje k migraci,” pochválil Babiše Pellegrini.

Kritický byl naopak v nedávném televizním rozhovoru k politice Visegrádské čtyřky nový slovinský premiér Marjan Šarec. Uvedl, že Slovinsko nechce stran migrace podnikat žádné „sólo akce”, jako právě země Visegrádu.

Na to na tiskovém brífinku reagoval Babiš s tím, že slovinského premiéra nezná a stejně tak Šarec nezná jeho názory. „Je tam tři dny i s cestou a měl by asi nejdřív s námi mluvit,“ uvedl Babiš s tím, že svůj pohled na věc Šarecovi, který se ujal úřadu 13. září, na středečním jednání v Salzburgu rád osobně vysvětlí.

Dalším tématem byla obrana, oba premiéři i jejich ministři se bavili například o investicích svých armád a možnostech vzájemně od sebe nakupovat zbrojní techniku.

Český premiér Babiš dodal, že prvního října se v Brně na veletrhu setkají členové obou vlád, aby debatovali o vzájemných nákupech vojenské techniky. „Pozval jsem také celou slovenskou vládu na říjnové oslavy stého výročí založení Československa,” dodal Babiš.

Oba premiéři vedli své vlády při celkově šestém společném zasedání poprvé. Bohuslava Sobotku v roli premiéra vystřídal Andrej Babiš po podzimních volbách. Předseda nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico letos v březnu rezignoval v zájmu řešení politické krize po dosud nevyšetřené vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Nově tak slovenskou vládu na zasedání vedl premiér Peter Pellegrini.

Zasedání dopoledne zahájil slavnostní uvítací ceremoniál na košické Historické radnici. Poté začalo společné jednání vlád. Mluvit spolu budou i ministři mezi sebou.

Při posledním jednání vlád tehdejší premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico po jednání ocenili spolupráci a vztahy mezi Českem a Slovenskem.

Reklama

Doporučované