Hlavní obsah

Šilhavý převzal reprezentaci. Berbr řekl, jak to bylo s modelem Ševčenko i nabídkou pro Poborského

Vedení českého fotbalu představuje nového trenéra reprezentace.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Fotbalové asociace ČR jmenovalo na post reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého s asistenty Jiřím Chytrým a Tomášem Galáskem. Bývalý kouč Slavie tak nahradil Karla Jarolíma, který byl od národního týmu odvolán minulý týden.

Článek

Česká fotbalová reprezentace se ocitla bez trenéra po přátelském zápase v Rusku, který národní tým prohrál 1:5. Vedení Fotbalové asociace ČR se s Karlem Jarolímem dohodlo na ukončení smlouvy už na palubě letadla z Rostova do Prahy.

Předseda FAČR Martin Malík společně s místopředsedou Romanem Berbrem během minulého týdne měli jednat s více trenéry, ale Jaroslav Šilhavý byl od začátku považován za favorita na uvolněné místo. Takový scénář potvrzovaly i vypsané kurzy sázkových kanceláří.

„Přiznám se, že to bylo docela rychlé. Spekulovalo se, jestli bude Karel Jarolím do konce roku. Je to pro mě velká čest, že si mě vedení FAČR vybralo. Jsem rád, že to jsem já. Vím, že to nebude hned v říjnu jednoduché, ale co je dnes jednoduché,“ začal okamžitě po jmenování Jaroslav Šilhavý.

„Už v sobotu jsme se rozjeli za kluky do Německa a viděli jsme o víkendu některé zápasy. Cíl je jasný. Uspět v Lize národů a snažit se o stabilizaci kádru. Chceme vědět v jakém stavu jsou hráči a úplně ideální by bylo, aby byla jasná kostra týmu,“ pokračuje nový reprezentační kouč.

Nový trenérský tým v čele se Šilhavým čeká už v polovině října další reprezentační sraz, během kterého Češi odehrají dva zápasy Ligy národů na Slovensku a Ukrajině.

„V této fázi nebudeme zkoušet něco zcela nového. Samozřejmě může někdo vyletět, ale myslím si, že budeme spíše sázet na ty hráče, kteří byli v reprezentaci doteď,“ nastiňuje Šilhavý.

Mezi adepty na post reprezentačního trenéra měl patřit i bývalý hráč Manchesteru United Karel Poborský, ale jeden ze symbolů úspěšné generace z přelomu tisíciletí nakonec odmítl nabídku asistenta trenéra.

„Já se přiznám, že jsem s Karlem Poborským nemluvil. Bylo to spíše ze strany vedení asociace, ale Karel se poté vyslovil, že o práci asistenta nemá zájem,“ pokračuje Šilhavý.

„Prohráli jsme s Ukrajinou a já okamžitě zavolal Karlu Poborskému. V Rusku se stalo, co se stalo a v letadle jsme se rozloučili s Karlem Jarolímem. Poté padlo jméno Karla Poborského, ale i Jaroslava Šilhavého. Karel Poborský nabízenou funkci nepřijal, takže je to uzavřená kapitola,“ dodává místopředseda FAČR Roman Berbr.

„Reprezentační trenér musí být také manažer, který sleduje hráče a ví o nich, zda jsou v pohodě a podobně. Nechci říkat, že Karel Jarolím hrál tenhle styl a my budeme hrát jiný. Každý má jiný styl práce. My teď zjišťujeme jak jsou na tom hráči,“ vysvětluje Šilhavý, na co se nyní zaměří.

Reklama

Doporučované