Hlavní obsah

Případ chybných údajů v lidickém památníku. Zaráží mě to, říká starostka

Starostka Lidic by uvítala co nejrychlejší nápravu v databázích Památníku Lidice.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam před časem upozornil na případ, kdy Památník Lidice podle odbornice uvádí špatné osobní údaje o obětech nacistů. Nyní se k případu vyjádřila i starostka obce.

Článek

Spisovatelka a badatelka Jarmila Dolažalová před časem upozornila, že památník v Lidicích má chyby v datech narození, úmrtí nebo místech narození.

Seznam má k dispozici několik případů, kdy nejsou údaje podle matriky správné. Ukázat to lze na příkladu jedné z obětí nacistů Rozálie Šantorové. Památník Lidice uvádí, že se žena narodila v roce 1889. Podle knihy narozených je ale vidět, že se narodila o deset let dříve. Potvrzuje to kniha oddaných, kde je dřívější datum narození také uvedeno.

Po zveřejnění případu se k situaci vyjádřila také starostka obce.

„Bylo to pro mě velmi překvapující. Nejen jako pro starostku, ale především jako pro potomka jedné z přeživších lidických žen a potomka rodiny, která byla kromě mé babičky v Lidicích vyvražděna. Myslím si, že by ti, kteří byli zavražděni, měli mít alespoň v rámci piety uvedené správně udaje,” komentovala situaci starostka Lidic Veronika Kellerová.

Případ už zaznamenalo i Ministerstvo kultury. Resort bude sledovat, jak Památník Lidice bude situaci řešit.

,,Je nutné systematické a odborně podložené řešení, které si vyžádá určitý čas. Bude však zárukou správnosti a úplnosti údajů. Ministerstvo kultury postup navržený Památníkem Lidice akceptuje a bude plnění průběžně sledovat,” napsala v e-mailu Seznamu mluvčí Ministerstva kultury Martha Häckl.

Badatelka Jarmila Doležalová také řekla, že na problém neupozorňuje poprvé, avšak na její upozornění prý nikdo nereagoval.

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová tvrdí, že o chybách nikdy neslyšela. Připouští, že chyby se můžou objevit, protože databáze vychází z údajů z roku 1945. Správnost údajů bude ověřovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované