Hlavní obsah

Slavia uprostřed války o miliardy mezi Tvrdíkem s Číňany a J&T. Režíruje ji Křetínský?

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský.

Reklama

Slavia čeká, zda noví manažeři vlastníka sáhnou do klubového managementu. K porušení licenčních pravidel o zákazu vlastnit jedním subjektem dva kluby nedochází.

Článek

Fotbalová Slavia stojí opět na rozcestí a její fanoušky sžírá nejistota. Po letech, kdy do klubu pumpovala pohádkové peníze čínská firma CEFC, je najednou šéf její české pobočky Jaroslav Tvrdík odstaven od rozhodovacích pravomocí a finančních toků.

Slavia se ocitla uprostřed obrovské obchodní války, ve které se hraje přinejmenším o hodnotu jedenáctimiliardového úvěru a s ním spojených zástav, dost možná však o majetky mnohem větší. Zmíněný úvěr poskytla firmě CEFC Europe společnost J&T Private Investments a úvěr už je splatný. V zástavě jsou stadion Slavie i další nemovitosti jako budova Živnobanky či Palác Florentinum. Ve hře hypoteticky mohou být i akcie TV Barrandov.

Poté, co management CEFC Europe, majitele Slavie, ovládli manažeři dosazení věřitelem, tedy společnosti J&T Private Investments, se po sociálních sítích rozletěly vtipy, že Daniel Křetínský nyní kromě Sparty vlastní i Slavii.

Ty vtipy nejsou zcela na místě, protože Daniel Křetínský už si léta buduje vlastní byznys, a to Energetický a průmyslový holding (EPH), který se postupně zcela odpojil od J&T.

Určitou spřízněnost obou subjektů lze vystopovat v osobě Dušana Palcra, který je nyní členem představenstva CEFC Europe, majitele Slavie, a zároveň předsedou dozorčí rady AC Sparta Praha. Tam však zastupuje zájmy J&T, nikoli Křetínského.

Dravost provedení celé akce převzetí CEFC neodpovídá klidnější povaze Patrika Tkáče, bosse J&T, spíše naturelu Petra Kellnera (PPF), či právě Daniela Křetínského (EPH). Kellner si vzhledem ke svým čínským aktivitám nemůže dovolit rozhněvat čínskou státní společnost CITIC, takže by vše vycházelo na Křetínského. Nicméně rozluštit dnes, kdo je režisérem celé velké operace, je nadmíru obtížné.

Odstavené tvrdíkovské vedení každopádně pění a odmítá vyklidit pozice bez boje. Deklaruje v první řadě, že peníze na splacení jedenáctimiliardového dluhu jsou již v Česku k dispozici, ale J&T Private Investments je odmítá převzít. Druhá strana tvrdí, že vše je úplně jinak. Je možné, že se celá věc promění ve vleklý právní spor.

Co to ale znamená pro Slavii? To je zatím ve hvězdách. Nejbližší hodiny či dny musí zodpovědět dvě základní otázky. A sice jestli nové vedení CEFC Europe obmění management fotbalové Slavie. A také, jestli zajistí financování klubu, lapidárně řečeno, jestli pošle peníze na výplaty.

Spasitel Tvrdík říkal, že je všechno v pořádku. Není

Spasitel Tvrdík říkal, že je všechno v pořádku. NeníVideo: Luděk Mádl

V září to budou tři roky, co fotbalovou Slavii zachránily před úpadkem peníze čínské společnosti CEFC a Jiřího Šimáněho, majitele Travel Servisu.

Poté, co byl Šimáně vytěsněn z vedení klubu, stal se jeho prezidentem Jaroslav Tvrdík. A pod jeho kontrolou přitekly do Slavie zhruba dvě miliardy korun, započítáme-li i investici do stadionu v Edenu, na kterém Slavia hrává a který CEFC Europe zakoupila.

Loni v květnu slavili příznivci Slavie mistrovský titul, a i když jeho obhajoba zůstává při čtyřbodové ztrátě na Plzeň dvě kola před koncem soutěže už jen růžovým snem, potěšil je minulý týden alespoň zisk domácí pohárové trofeje. Slavia má každopádně jistotu, že v příštím ročníku bude hrát skupinu některého z evropských pohárů.

Navzdory relativním sportovním úspěchům, vnímali ti racionálnější z příznivců Slavie se vzrůstajícím neklidem zprávy z Číny, že se společnost CEFC dostala do obrovských problémů. Odstartovalo je vyšetřování Jie Ťien-minga, muže číslo jedna v akcionářské i řídící struktuře CEFC China. Později vešlo ve známost, že firma eviduje gigantické dluhy. Čínská CEFC si podle všeho stále jen půjčovala a dluhy splácela dalšími a dalšími úvěry.

Jaroslav Tvrdík však neustále zdůrazňoval, že zejména Slavie se žádná krize absolutně netýká a fanoušci mají být v klidu. Minulý týden ve středu, tedy 9. května, pak v rozhovoru na Seznamu sdělil, že v Hongkongu vznikla společná firma CEFC Shanghai a čínské státní společnosti CITIC Group. A že CITIC informoval J&T, že je připraven zaplatit jedenáctimiliardový úvěr, který si u ní vzala Tvrdíkem řízená CEFC Europe.

V dnešním prohlášení CEFC se píše, že CITIC Group uzavřela smlouvy se CEFC China, na základě kterých se stává akcionářem CEFC Europe. Toto sdělení ale J&T rozporuje.

Podívejte se na video s rozhovorem Jaroslava Tvrdíka pro Seznam

Výzva s Jaroslavem Tvrdíkem.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Bezprostředně po Tvrdíkově rozhovoru na Seznamu přišla z J&T ostrá reakce, že je vše trochu jinak, a navíc by se o tom měla zachovávat mlčenlivost. Že ale osm dní nato, tedy ve čtvrtek 17. května, nakráčí věřitel, tedy J&T Private Investments, do budovy Živnobanky a převezme řízení CEFC Europe, to asi čekal málokdo.

Jaroslav Tvrdík napsal pozdě večer na svém twitterovém účtu: „CEFC China odmítá kroky J&T k převzetí kontroly nad CEFC Europe. CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a dnes na něj připsala 475 mil. euro.“

Dodal, že J&T byla od CEFC China informována o tom, že k termínu, který sama určila, tedy k pátku ve 14:00, bude čínská strana připravena veškeré závazky uhradit.

Ráno se na webu CEFC Europe objevilo prohlášení v podobném duchu, s douškami, že „akcionáři CEFC Europe neuznávají odvolání stávajícího a jmenování nového představenstva a jsou připraveni podniknout veškeré právní kroky proti skupině J&T, včetně osob, které skupina J&T označuje za nové členy představenstva CEFC Europe“.

Na Twitteru promluvil i Patrik Tkáč, jehož jméno znamená T ve zkratce J&T. „Jarda klame (lže). Obrovské úsilí najít dohodu, ale stále bez úspěchu. Namísto zaplacení podal 40 předběžných opatření. Jsme připraveni okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče.“

Na to reaguje Jaroslav Tvrdík slovy: „Hlava XXII. Zákon nepočítá s tím, že věřitel nechce zpět svoje peníze.“

Zatímco CEFC nabízí verzi, že dravci z J&T nemorálně skočili po příležitosti, aby se dostali k většímu majetku, než činí objem úvěru, z druhého tábora přicházejí logicky opačné teze.

Že J&T se znepokojením sledovala, jak se v nepřehledné struktuře mnoha firem opatřených ve svém názvu písmenky CEFC připravují kroky, které by ji mohly obrat na jejích věřitelských právech, a proto urychleně zasáhla. A uchopila management do svých rukou, aby nad zástavami získala plnou kontrolu.

Vyloučit nelze ani verzi třetí, že celá eskapáda má jen vyšachovat ze hry Tvrdíkův management. Pokud by součástí zástav byl i akciový podíl CEFC v TV Barrandov, což není potvrzeno, mohla by se dravým byznysmenům naskytnout možnot dostat se do mediálních struktur. V TV Barrandov zůstává CEFC Europe navzdory dávno deklarované vizi odejít stále akcionářsky zakotvená, protože ji Jaromír Soukup z jejího podílu dosud nevyplatil.

A teď k fotbalové Slavii. Klub sám o sobě nebyl v zástavě za jedenáctimiliardový úvěr, o který se tu hraje. Zastaven však byl spolu s dalšími nemovitostmi stadion v Edenu.

Pro českou nejvyšší soutěž platí pravidlo, že jeden subjekt nesmí v české fotbalové lize držet více než padesátiprocentní podíl ve dvou či více klubech. Nejistotu vyvolávají písmenka J&T, která se nyní objevují ve vlastnické struktuře Sparty, jakož i u subjektu, který vlastníka Slavie opatřil novým managementem. Pojďme si ale celou věc rozklíčovat blíže.

Podívejte se na majitelské struktury pražských S tak, jsme je popisovali v našem speciálu před derby

Majitelské struktury pražských S.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Fotbalovou Spartu vlastní Daniel Křetínský jako fyzická osoba společně s firmou J&T Credit Investments, jejíž podíl v klubu ale nepřesahuje 50 procent.

Spor s čínskou CEFC vede subjekt s názvem J&T Private Investments. A ten je součástí celku, který se v roce 2013 z bankovní skupiny J&T vyčlenil, a kromě partnerů J&T v něm tedy mohou být zainteresovaní i další investoři. Hypoteticky i Daniel Křetínský, ale to nelze ověřit ani vyvrátit.

Zda vlastnické struktury J&T Credit Investments a J&T Private Investments jsou, či nejsou příbuzné, by posuzovala licenční komise Fotbalové asociace ČR, potažmo UEFA. Strukturálně jsou si každopádně velmi vzdáleny a nejeví se jako pravděpodobné, že by v tom nějaký fotbalový kontrolní orgán shledal problém.

A co je hlavní: J&T Private Investments v danou chvíli nevstoupila do CEFC Europe majetkově, nekontroluje a nevlastní její akcie. „Jen“ změnila management. To znamená, že v danou chvíli nenastává z hlediska fotbalových norem ani ten nejmenší problém.

Pro fotbal je nyní nejpodstatnější, jestli Jaroslav Tvrdík bude ještě večer prezidentem Slavie. A zejména, kdo do klubu v příštím výplatním termínu pošle či nepošle peníze.

Reklama

Doporučované