Hlavní obsah

Proč mají bohatí platit dluh, který udělala vláda, reagují čtenáři na plán ČSSD

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o předvolebním nápadu ČSSD, jak vyřešit dluhy po covidu.

Reklama

ČSSD v předvolebním programu navrhuje, aby dluhy po boji s covidem zaplatili nejbohatší lidé a firmy prostřednictvím dalšího zdanění majetku či třeba velkých dědictví. Jak nápad na snížení státního dluhu hodnotí čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o plánu ČSSD, jak snížit státní dluhy z covidové krize.

Miroslav Šilhavý: Myšlenky hezké, ale má to jednu chybu. I kdyby sebevíc zdanili pár stovek nebo tisíců bohatých, sekeru v rozpočtu to nezalepí. I sociální demokrat má kalkulačku a umí počítat – a ví, že rozpočet státu nestojí na pár bohatých, ale na deseti milionech normálně pracujících. Např. nejbohatší Čech měl majetek asi 350 miliard Kč. I kdyby ho stát sebral celý, tak to nezalepí ani jednu osminu dluhu ČR. Navíc ten majetek nejsou peníze, ale hodnota firem – nejde zpeněžit a likvidací by skončila pracovní místa. Reálně by to vypadalo asi tak: dědíte majetek v hodnotě 350 miliard. Zaplaťte 5% daň – tedy 17,5 mld. Kč. Kde na to mám vzít? Tolik peněz v hotovosti nemáme. Prodejte část firmy. OK, prodáme část firmy, část zaměstnanců dostane odstupné, ale skončí bez práce. Bude stačit pár dědictví a ty firmy to možná prostě neunesou a skončí. Nebo, daleko spíš, bohatí sednou do letadla a zařídí si občanství (a tedy i dědictví) v jiné zemi – klidně v rámci EU. Ve výsledku ČR ještě víc zchudne. Ale dolních 10 milionů občanů bude mít aspoň pocit, že je to spravedlivé (a budou nadávat na dříve české firmy, že odvádějí zisky do zahraničí). Kdokoliv, kdo se snaží tvářit, že dluh ČR nezaplatí dolních 10 milionů svojí prací a daněmi, lže. Jediné životaschopné řešení je podporovat růst, vzdělání, kvalifikaci – aby se ze spodní třídy co nejvíc stávala střední třída. Když už budou daně vysoké, tak aby i tak zbylo dostatek na dobré žití. Střední třídu nevytvoříme tím, že necháme podniky a bohaté utéct do zahraničí.

Petr Pokorný: Je vtipné, jak tady vládní podporovatelé pořád straší Piráty a vykládají o nich, jak chtějí všechno zdanit, že zdaní byty a jací to jsou hrozní komunisti, přitom to vůbec není pravda. No a pak přijde s těmito návrhy vládní strana jimi tolik opěvované vlády. A je to ČSSD, která najednou navrhuje zdanit byty, která navrhuje zdanit 1 % bohatých, a která navrhuje spoustu dalších daní. A ještě k tomu tvrdí, jak za všechno můžou ti zlí podnikatelé a firmy. Proti tomuhle jsou i ti Piráti pravicová strana. Je krásně pokrytecké od ČSSD, že něco takového navrhují po 8 letech ve vládě s kmotrem miliardářem, který pumpuje státní rozpočet o stamiliony a miliardy a oni ho celou dobu kryjí.

Josef Brloh: Zcela správně. Náklady společenských ekonomických potíží vždy nesou ti nejslabší nejvíce, tj. penzisté, rodiny s dětmi a jinak znevýhodnění, protože se nemůžou bránit, většinou prostřednictvím spotřebních daní, vysoké daně z práce, DPH atd. Boháč vše v takové situaci skupuje a dál ožebračuje lid, viz třeba baráky. Prohlédněte a hajte své zájmy. Já sám jsem starý dědek, o nějaký mamon mi nikdy nešlo, jde o to, že je to závažný systémový problém, na který jednou dojedeme všichni, navíc v pro lidstvo tak vypjatých chvílích máme být svorní, a ne aby neustále jedni trpěli. ČSSD to shrnuje jasně, nemohou vše nést jen chudí. S tím musí souhlasit každý soudný člověk.

Vít Kouba: To je chabé. Když zvolíte mne, tak bude pracovní týden 3 × 6 hodin, dovolená 12 týdnů, v případě nemoci dostanete 130 % základní mzdy, když připadne svátek na víkend, bude volný celý týden, do důchodu půjdete v 58 letech a dostanete svoji předchozí průměrnou mzdu. Každý, kdo vlastní byt k pronájmu, je sociální nepřítel, tak mu ho vezmeme nebo aspoň určíme, komu a za kolik ho smí pronajmout. A víte proč si mohu dovolit toto nabízet? Protože slibem nezarmoutíš.

Rostislav Raška: Takže nejbohatší by měli uhradit dluhy nadělané vládou? Pokud si dobře vzpomínám, tak Kellner jako jeden z prvních dovezl ochranné pomůcky za 100 mil. Ovšem vláda prostřednictvím pochybných a zadlužených firem nakupovala roušky za 700 Kč/kus. Najala si firmu s 19 exekucemi. Ta samá vláda vyhlašovala protizákonná opatření. A těch obrovských přehmatů bychom našli za další miliardy. A tihle socani, kteří s tímhle souhlasili, tady navrhují bolševická řešení? Takže mistře Hamáčku, chtějte uhradit náklady po těch, se kterými jste si dělali vlastní kšefty.

Josef Procházka: To je morální vzor, tohle naučte svoje děti: At si půjčí a pak ať požadují, aby jejich dluhy zaplatil někdo jiný. ČSSD naseká ve vládě dluhy a chce, aby je zaplatil někdo jiný.

Martin Modlitba: Jsem pro. Bohatí a bohaté firmy nám lidem a státu dluží ohromné množství peněz! Tak už si to, lidi, konečně uvědomte. Musí se podílet na celospolečenské prosperitě nízkopříjmové většiny. Je tu kapitalismus, kdysi se to popisovalo jako „vykořisťování člověka člověkem“.

Milan Březina: Socanům doslova hráblo ze zoufalosti nad preferencemi. Nejdříve bezmyšlenkovitě rozfrcají státní pokladnu spolu s ANO a komunisty a hledají, kdo to zaplatí. Tyhle levicové experimenty jsou cesta do pekel. Proč si stát neudělal rezervu, když hospodářství šlapalo na plné pecky? Normální hospodář to udělá. Stát ne, protože je potřeba si stále kupovat hlasy, ždímat rozpočet, protože sami nepočítají dále než ve svém volebním období. Ať rychle skončí tyhle strany mimo Sněmovnu a někdo začne dávat státní rozpočet do stavu udržitelnosti. Jinak tvrdá opatření, co budou nezbytně nutná, dopadnou nejdříve na ty nízkopříjmové skupiny.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Luboš Škoda: Super, daň z bohatství, daň z dědictví a daň z luxusu by to chtělo. Může se to zdát krásné, realita je jiná. Např. obyčejná rodina má dům od nepaměti v Praze (třeba Ořechovka), no a když majitel umře, děti nebudou mít na daň a dům, který jim generace patří, budou muset prodat.

Lada Lišková: Jsem zaměstnanec velké české prosperující firmy. Covidová doba ji vůbec nepoznamenala, spíše naopak. Kupodivu s růstem zisku roste i chuť našich zaměstnavatelů, a tak delší čas pozorujeme stagnující platy a různé spekulace s odvody. Ředitelé/majitelé už sedí jen v dozorčí radě a mladí třicetiletí progresivní manageři nastolili trend šetření na všech úrovních, zejména na zaměstnancích. Každá úspora pro ně znamená žádoucí křivku v grafu, a tím pádem i „malou“ domů. Ale na druhou stranu, taky si myslím, že větší zdanění bohatých povede jen k úniku do daňových rájů a ještě většímu šetření na provozních nákladech.

Martin Čáp: A všichni se hrozně diví, že jsme jenom otrocká síla a všechny velké společnosti sídlí v zahraničí. Vy byste tady podnikali, když odměnou za úspěch je v tomto státě označení podnikatele za vykořisťovatele a napaření progresivních daní? Co je neférového na rovné dani? Přece pokud je pro všechny daň třeba 10 %, tak ten, kdo má zisk 10 000 Kč, odvede daň 1 000 Kč a ten, kdo má zisk 1 000 000 Kč, odvede daň 100 000 Kč. Takže bohatší podnikatel přispěje do státní kasy víc. Na to není potřeba progresivní daň. Dokud bude v tomto státě úspěch trestán, tak si nezasloužíme nic jiného než být filiálkou ostatních úspěšných zemí.

Reklama

Doporučované