Hlavní obsah

Protivládní protesty v Nikaragui si vyžádaly už několik mrtvých. Demonstruje se kvůli sociálním reformám

Situace v Nikaragui se vyhrotila poté, co vláda prezidenta Ortegy oznámila úmysl zavést reformu penzijního systému.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Prezident Ortega oznámil, že jeho vláda je ochotna přehodnotit reformu penzijního systému, která tento týden vyvolala v zemi krvavé protesty. Reforma má snížit důchody a zároveň zvýšit příspěvky zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění.

Článek

Při protestech zahynulo podle BBC nejméně deset osob. Počty mrtvých se nicméně různí. Zatímco agentura AP hovoří až o 26 mrtvých, Reuters píše o nejméně šesti s tím, že vyšší počet úmrtí zatím oficiálně nemohl potvrdit Červený kříž. Současné protesty byly nejkrvavější od roku 2007, kdy se Ortega stal prezidentem.

Ve čtvrtek Ortega nařídil zablokovat signál dvou nezávislých televizních stanic 100% Noticias a Canal 12, které se vyjadřují kriticky k současné vládě. V pátek se protesty rozšířily do řady nikaragujských měst, kam byli vzápětí vysláni vojáci.

Mezi zabitými je novinář Ángel Gahona. Ten byl zastřelen v pátek v přístavním městě Bluefields během živě vysílané reportáže, kterou sdílel na Facebooku. Z videa je patrné, že novinář hovořil o bankomatu, který byl při protestech zničen. Následně je slyšet výstřel, po kterém se muž skácel k zemi. Několik lidí mu přispěchalo na pomoc a na místě vypukla panika. Kdo Gahonu zastřelil, není zatím jasné.

Jedním z mrtvých je podle zpráv i policista. Více než sto lidí při protestech utrpělo zranění, některé vládní budovy byly zapáleny či jinak poničeny.

„Pokud při rozhovorech najdeme lepší způsob, jak provést tyto reformy, můžeme současný výnos vyměnit za nový,” uvedl Ortega v projevu, který vysílala státní televize. Prezident občanům vzkázal, že nově schválená reforma má začít fungovat až 1. června, což znamená, že je čas na jednání mezi vládou a soukromým sektorem.

Ortega stojí v čele Nikaraguy od roku 2007, naposledy byl znovuzvolen v listopadu 2016, kdy získal 72 procent hlasů. Bývalý revolucionář vedl zemi už v 80. letech, poté, co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy.

Reklama

Související témata:

Doporučované