Hlavní obsah

Prověřování smluv na Středočeském kraji skončí do poloviny května

Foto: Vojtěch Blažek

Hejtmanství tvrdí, že krajský úřad uzavíral smlouvy s externími pracovníky z ekonomických a organizačních důvodů.

Reklama

V roce 2017 krajský úřad najal na krátkodobou smlouvu třicet pět pracovníků, kterým zaplatil asi pět milionů korun. Kdo jsou či jakou práci konkrétně odvedli, nechce úřad zveřejnit.

Článek

Prověřování smluv s externisty na středočeském krajském úřadě skončí do poloviny května, úkolem byl pověřen odbor interního auditu a kontroly. Zjištěné závěry projedná pracovní skupina, v níž budou představitelé všech stran a hnutí v zastupitelstvu. Informoval o tom předseda klubu krajských zastupitelů za ANO Martin Herman.

Jak upozornil Vojtěch Blažek pro Seznam Zprávy, hejtmanství si najímalo externisty na služby, které normálně zajišťují pracovníci úřadu. Stálo to údajně pět milionů korun ročně. Vedení kraje to odůvodnilo tím, že po volbách v roce 2016 odešlo několik klíčových zaměstnanců a scházely pracovní síly. Smlouvy s externisty nelze podle hejtmanství zveřejnit bez souhlasu pracovníků, jejich souhlasy se snaží získat.

Podle Hermana se ve čtvrtek konala schůzka předsedů zastupitelských klubů ANO a ODS, kde byla mimo jiné řešena problematika pracovních dohod. „Obě strany vzaly na vědomí, že ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje (KÚSK) nařídil šetření ve výše uvedené věci odborem interního auditu a kontroly KÚSK, které by mělo být ukončeno do poloviny května,“ uvedl Herman.

Zástupci koalice i opozice se podle něj shodli, že respektují usnesení kontrolního výboru z tohoto úterka, které bylo schváleno jednomyslně napříč politickým spektrem. „Toto usnesení bere na vědomí výše uvedené šetření a zároveň zřizuje pracovní skupinu kontrolního výboru zastupitelstva kraje, která projedná závěry šetření odboru interního auditu a kontroly KÚSK. V uvedené pracovní skupině jsou zástupci všech politických stran a hnutí zastoupených v Zastupitelstvu Středočeského kraje,“ dodal Herman.

Server Seznam Zprávy získal dokument s přehledem 35 pracovníků, které si v roce 2017 krajský úřad najal na krátkodobou smlouvu, ale kdo jsou či jakou práci konkrétně odvedli, už není jasné. Přitom je z anonymního přehledu patrné, že úřad těmto lidem zaplatil v některých případech až stovky tisíc korun. Hejtmanství tvrdí, že krajský úřad uzavíral smlouvy s externími pracovníky z ekonomických a organizačních důvodů.

Reklama

Doporučované