Hlavní obsah

Prvnáčci z Teplic čelili vlně rasistické nenávisti. Teď si užijí Vánoce v Krkonoších zadarmo

Hoteliéra rozzuřily rasistické útoky na děti, na Vánoce je v Krkonoších ubytuje zadarmo.

 

Reklama

Hoteliér Alexandr Bílek ze Špindlerova Mlýna nabídl vánoční pobyt zdarma rodinám prvňáčků z teplické ZŠ Plynárenská, na které se před několika týdny sesypaly stovky rasistických a jinak urážlivých komentářů na internetu. Stalo se tak poté, co škola zveřejnila jejich společnou třídní fotografii, na které jsou romské a arabské děti. Hoteliéra xenofobní záštiplná smršť tak naštvala, že se rozhodl dětem ponížení alespoň trochu vynahradit.

Článek

Vzpomínáte na nedávnou kauzu fotografie dětí ze základní teplické školy, která posloužila jako hromosvod nenávisti pro tisíce rasistů? Příběh má docela nečekaný happy end. Krkonošský hoteliér, cestovatel a kosmopolita Alexandr Bílek se rozhodl pozurážené děti a jejich rodiče pozvat k sobě do hotelu ve Špindlerově Mlýně. A to zadarmo.

Podobnou akci zorganizoval již před dvěma lety. Tenkrát nabídl all inclusive vánoční pobyt ve svém penzionu zdarma pro osamělé lidi nebo chudé matky. A dočkal se obrovské odezvy. Akce byla ovšem tehdy tak náročná, že další rok už ji neopakoval. Letos ho ale rasistická kampaň proti dětem tak rozčílila, že se k pobytům zadarmo opět vrátil.

Nenávistnými příspěvky, které zaplavily především Facebook, se nyní zabývá teplická policie. Pod fotografií prvňáků se totiž objevila slova jako „Tam by sednul granát jak prdel na prkýnko“, nebo „Multikulturní sr***a“. Škola pak také čelila výhrůžkám. Přicházely e-maily, v nichž se psalo například toto: „Počkejte, až někomu v naší škole někdo podřeže krk.“

Dětí se veřejně zastala ombudsmanka Anna Šabatová. Kromě jiného napsala: „Chtěla bych vzkázat učitelkám, učitelům, ředitelce a hlavně dětem, že nezůstanou sami. A i když se to na první pohled může jevit, že té nenávisti je ve veřejném prostoru víc, já věřím, že většina lidí v této zemi nemá nenávist a většina lidí chce žít společně, rozumně, nekonfliktně s Romy.”

Reklama

Doporučované