Hlavní obsah

První královská návštěva za 70 let. Princ William cestuje po Izraeli a Palestině

Princ William je na cestě po Jordánsku, Izraeli a Palestině.Video: Reuters

 

Reklama

Princ William je od neděle na cestě po Blízkém východě. Po návštěvě Jordánska zavítá i do Izraele a na palestinská území, půjde o vůbec první oficiální královskou návštěvu této oblasti od rozpadu Britského mandátu Palestina.

Článek

Britský princ William je na pětidenní cestě po Blízkém východě, kterou zahájil v neděli v Jordánsku. Součástí programu bude vůbec první oficiální královská návštěva Izraele a palestinských území od ukončení britské správy tamního území v roce 1948.

V neděli se William v hlavním městě Jordánska Ammánu zúčastnil oslavy narozenin britské královny Alžběty II. Jordáncům tam řekl: „Způsob, jakým jste otevřeli dveře stovkám tisíc uprchlíků ze Sýrie, a také dlouhodobé závazky vůči Palesticům, jsou výjimečné.“ Při návštěvě Jordánska navštívil i vojenskou základnu, která vznikla s přispěním britské armády. Společně s jordánským korunním princem Husajnem poté sledovali fotbalový zápas britského týmu.

Husajn Williama také v pondělí doprovodil do starověkého města Džaraš. Tam se setkali se syrskými dětmi, které využívají programu organizace UNICEF pro uprchlíky. Ten jim poskytuje psychologickou pomoc. V pondělí se má William dále setkat se zástupci charitativní organizace, která pomáhá ženám s pracovním uplatněním.

William po Blízkém východě cestuje sám, bez doprovodu své manželky, vévodkyně Kate. Ta v Jordánsku žila v 80. letech kvůli pracovnímu pobytu svého otce. Princ uvedl, že jeho žena pobyt v zemi milovala a že je smutná, že nemůže být na cestách s ním. Kensingtonský palác na svém Twitteru zveřejnil fotku, na níž William pózuje na stejném místě, kde jeho žena se svou sestrou a otcem před více než 30 lety.

Během pětidenní návštěvy má William následně navštívit i Izrael a palestinská území, kde by se měl sejít s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. Navštívit má konkrétně památník obětí holocaustu Jad Vašem, jeruzalémské Staré město a dočasné hlavní město Palestiny Ramalláh na Západním břehu Jordánu.

Návštěva, kterou Kensingtonský palác označuje za historickou, se má uskutečnit 70 let po založení státu Izrael a v době, kdy dochází k tvrdým střetům mezi Palestinci a Izraelci.

Reklama

Doporučované