Hlavní obsah

Putin varoval NATO před rozšířením k ruským hranicím

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání ruských velvyslanců.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Prezident Ruské federace Vladimir Putin varoval Severoatlantickou alianci před rozšiřováním směrem k ruským hranicím. Do NATO chtějí vstoupit Gruzie a Ukrajina. Ruská armáda působí na části území obou těchto států.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Severoatlantickou alianci před sbližováním s Gruzií a Ukrajinou, které k velkému rozhořčení Moskvy projevují přání vstoupit do NATO. Alianci vnímá Moskva jako nepřátelské uskupení a vyjadřuje výhrady proti jejímu dalšímu rozšiřování.

„Budeme reagovat úměrně na podobné agresivní kroky, které představují přímé ohrožení Ruska,“ prohlásil Putin na poradě s ruskými velvyslanci svolanými do Moskvy. „Naši kolegové, kteří se snaží situaci zhoršit a usilují o vtažení mimo jiné Ukrajiny a Gruzie na oběžnou dráhu aliance, by měli uvažovat o možných důsledcích takové nezodpovědné politiky,“ dodal.

„Klíč k zajištění stability tkví zejména v rozšiřování spolupráce a obnovování důvěry, a ne ve vytváření nových základen a vojenské infrastruktury NATO u ruských hranic,“ řekl ruský prezident.

Ukrajina a Gruzie sousedí s Ruskem. Za sovětských a ještě dříve carských dob se oběma zemím vládlo z Moskvy.

Putin na poradě také uvedl, že o věci jednal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v pondělí v Helsinkách.

Server Newsru.com připomněl, že proti případnému vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO se Putin ohradil také v nedávném rozhovoru televizi Fox News v Helsinkách. Přislíbil tehdy, že ruská reakce na přiblížení NATO k ruským hranicím bude „krajně negativní“.

V reakci na to generální tajemník aliance Jens Stoltenberg během schůzky s gruzínským premiérem Mamukou Bachtadzem prohlásil, že Rusko nemá právo rozhodovat za jiné země, co mají, či nemají udělat. „Pouze 29 zemí, členové NATO a Gruzie jako kandidátská země mohou rozhodnout, kdy se Gruzie stane členem aliance,“ řekl.

Server také připomněl, že Putin před deseti lety během jednání za zavřenými dveřmi na summitu NATO v Bukurešti údajně křičel na tehdejšího amerického prezidenta George Bushe, že „Ukrajina ani není stát!“, a dal jednoznačně najevo, že pokud bude sousední země přijata do NATO, přestane jako stát existovat.

Ruští vojáci vstoupili v roce 2008 do dvou odštěpeneckých gruzínských provincií, Abcházie a Jižní Osetie a v roce 2014 Rusko anektovalo ukrajinský Krym a následně v Donbasu na východě Ukrajiny propuklo povstání proruských separatistů.

Podle aliančních pravidel země, které vedou územní spory, se nemohou připojit k NATO.

Putin na poradě velvyslanců také varoval, že vidí vážná rizika vyhrocení konfliktu v Donbasu.

Reklama

Doporučované