Hlavní obsah

Pyrrhovo vítězství Visegrádu, píše tisk k výběru von der Leyenové

Pyrrhovo vítězství Visegrádu, píše tisk k výběru von der Leyenové.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Země takzvané Visegrádské čtyřky (V4; Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) dosáhly na úterním mimořádném summitu Evropské unie k personálním otázkám Pyrrhova vítězství. V reakci na nominaci německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise to dnes v komentáři napsal maďarský list Népszava.

Článek

„Visegrádské státy byly šťastné, protože zabránily zvolení Franse Timmermanse, sociálnědemokratického spitzenkandidáta,“ napsal dnes v komentáři maďarský list Népszava. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho „visegrádská parta“ jsou podle listu nyní mimořádně hrdí na svůj výkon, i když toho není mnoho, na co by mohli být hrdí.

„Pro visegrádské státy obecně platí: Bořit umějí šikovně, ale nejsou schopny přicházet s konstruktivními návrhy,“ poznamenal dále maďarský list. Podle něj kvůli tomu visegrádská čtyřka skončila bez vrcholných unijních funkcí. „A jestli si (maďarská) vláda myslí, že už nehrozí nebezpečí, že by bylo vyplácení dotací EU navázáno na dodržování právního státu, mohlo by ji ještě čekat velké překvapení,“ dodal list Népszava.

V rozhovoru poskytnutém mediální skupině Redaktionsnetzwerk Deutschland dnes kritizoval proces výběru kandidáta na předsednictví Evropské komise i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Nelíbí se mu, že zvolení jeho stranického kolegy, socialisty Timmermanse, zablokovaly státy visegrádské skupiny a Itálie, které se „v migrační politice nejsilněji staví proti solidaritě v EU a chtějí ohýbat právní stát“.

Podle německého listu Die Welt je nápadné, „jak vlídně, ba dokonce euforicky všichni středoevropští a východoevropští šéfové vlád překvapivou kandidátku (von der Leyenovou) chválili“. Orbán „a jeho loajální partneři z Polska, Česka a Slovenska“ podle Die Welt totiž doufají, že „tak slabá ministryně by mohla být příjemně slabou předsedkyní komise, kterou bude snazší dostat pod tlak než někoho tak tvrdohlavého, jako je Jean-Claude Juncker“.

Švýcarský list Tages-Anzeiger upozorňuje na nebezpečí, které by mohlo obsazení funkce předsedy Evropské komise někým z Německa přinést. „Za úspěchy a neúspěchy v Bruselu bude v budoucnu nést Německo přímou zodpovědnost. Nová role Berlína by přitom mohla vyvolat nový odpor: V mnoha malých zemích na východě už nyní německo-francouzská reformní osa vyvolává spíše nechuť než důvěru,“ napsal.

Také podle britských Financial Times budou Němka Ursula von der Leyenová v čele Evropské komise a Francouzka Christine Lagardeová v čele Evropské centrální banky „ztělesňovat francouzsko-německou dominanci v srdci unijního rozhodování“.

Česko se dostalo mezi potížisty

„Neústupnost těch států vůči Timmermansovi byla tak zásadní, že to nahrálo k odporu ze strany starších členských států,“ řekl Seznamu k pozadí hlasování politolog Martin Mejstřík. „Česká republika se touto nevynucenou chybou dostala do okruhu zemí jako jsou Polsko, Maďarsko nebo Itálie, tedy do okruhu potížistů,“ dodal.

Česko podobně jako další „potížisté“ dosáhlo na nižší pozice. V případě České republiky jde o dva zástupce na pozici místopředsedy, respektive místopředsedkyně Evropského parlamentu. Obsadili je Marcel Kolaja (Piráti) a Dita Charanzová (za ANO).

„Samozřejmě problém to je, protože určitá vyváženost by tam být měla,“ řekl pro Seznam Kolaja v reakci na obsazení důležitých vedoucích pozic politiky ze západní a jižní Evropy. Vlastní funkci nevidí jako politicky důležitou. „Pro Česko to je dobré z důvodu viditelnosti, ale z politického pohledu nejde o vítězství,“ řekl o postu místopředsedy EP.

Reklama

Doporučované