Hlavní obsah

Pytláci po celé Africe hromadně vybíjejí osly, Čína štědře platí za jejich kůže

Osli by se kvůli masivnímu vybíjení podle aktivistů mohli stát celosvětově ohroženým druhem.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Osli by podle aktivistů mohli z Afriky zcela zmizet do pěti let. Pytláci je kradou přímo z vesnic od lidí, kteří je využívají většinou na přepravu potravin nebo těžkého materiálu.

Článek

Z Afriky mizí osli. Pytláci je zabíjí, stahují z kůže a jejich těla nechávají na místě shnít. Počet zabitých oslů dramaticky stoupá a do pěti let by mohli podle aktivistů z Afriky zcela zmizet.

K hromadnému vybíjení oslů dochází v západní, jižní i východní Africe. Například v Keni, Burkině Faso, Nigérii, Botswaně a Tanzanii. Důvodem je vysoká poptávka z Číny, kde se z extraktu z oslích kůží vyrábí tradiční lék E Jiao.

Extrakt se míchá s řadou účinných látek a většinou se konzumuje v podobě želatiny. Lidé ho často užívají na gynekologické problémy nebo například při kardiovaskulárním či mentálním onemocnění.

Počet oslů v Číně klesl z jedenácti milionů na tři a poptávka je tak velká, že brzy nebudou stačit ani osli z Afriky. Zvíře by se tak mohlo stát světově ohroženým druhem.

Čtrnáct afrických států úplně zakázalo export oslích kůží, další země uzavřely Čínou financovaná jatka. To ale situaci neřeší. Pytláci svá odbytiště nalézají na černém trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované