Hlavní obsah

Radnice v Uherském Hradišti otevřela nový skatepark, stál 9,2 milionu korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice v Uherském Hradišti dnes slavnostně otevřela nový skatepark. Moderní sportoviště vzniklo ve venkovním areálu akvaparku, jeho vybudování přišlo na 9,2 milionu korun.

Článek

„Zhruba polovinu nákladů pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj,“ řekl starosta Stanislav Blaha. Příprava výstavby skateparku začala loni v červenci.

Dosavadní skatepark u sportovní haly s kovovými překážkami je podle starosty ve špatném stavu. „Už bylo potřeba zasáhnout. Buďto bychom museli zrekonstruovat samotné překážky anebo se vydat zcela jinou cestou, moderní cestou, soudobou, a to je právě betonový monolitický skatepark, kde jsou pochopitelně věci vymodelované přímo z betonu, což má vliv jednak na životnost a samozřejmě i hlučnost takového skateparku. Protože kovové překážky, které už dosloužily a které budeme teď vyřazovat, samozřejmě byly výrazně hlučnější,“ řekl Blaha.

Odpoledne si nový skatepark vyzkoušely desítky zájemců včetně osmadvacetiletého Aleše. „Na současné poměry v České republice je docela moderní, hlavně tím, že je postavený z betonu. To je nejzásadnější parametr tohohle skateparku. Částečně jsme se na návrhu jeho podoby jako ‚skejťáci‘ podíleli. Tady v Hradišti je celkem silná generace skateboardistů, určitě jsou to desítky lidí,“ řekl ČTK Aleš.

Skatepark zabírá plochu 1420 metrů čtverečních. Dominuje mu bazénová část, sportovci mají k dispozici také deset překážek. Areál doplňují sjezdy, opěrné zídky a lavičky. Součástí vybavení jsou i stojany na kola, odpadkové koše a informační panel s mapou a směrovníky. Stavba dále zahrnovala vznik nového oplocení, dešťové kanalizace, rozvodů veřejného osvětlení a nízkého napětí a terénní úpravy.

Skatepark neslouží pouze k jízdě na skateboardu, podle zástupců města jde o multifunkční zařízení umožňující provozování dalších sportů a volnočasových aktivit. Kromě skateboardingu si v něm lidé mohou zajezdit na koloběžkách, BMX kolech nebo in-line bruslích.

Podobně jako většinu sportovišť ve městě, také skatepark spravuje příspěvková organizace Sportoviště města Uherské Hradiště. Od dubna do října bude areál otevřen mezi 9:00 a 20:00, od listopadu do března jen do 16:00. Nezpůsobilý provozu bude skatepark v případě deště nebo mokrého povrchu překážek a prostoru mezi nimi, v zimních měsících kvůli sněhu a náledí, dále také v nočních hodinách a v čase snížené a zhoršené viditelnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované