Hlavní obsah

Ranní telefonát od Babiše: Ministryně Šlechtová končí ve vládě

Karla Šlechtová odchází z vlády.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš by v pátek měl konečně představit seznam ministrů za hnutí ANO v nové vládě.

Článek

Den, kdy má pověřený premiér oznámit jména ministrů za hnutí ANO v nové vládě, začal prvním odchodem.

Ministryně obrany Karla Šlechtová, považovaná za oblíbenkyni prezidenta Zemana, nebude sedět v chystané vládě Andreje Babiše.

Před pátečním zasedáním vlády uvedla, že jí to v sedm ráno oznámil telefonicky Babiš osobně. Důvody prý neřekl.

„Pan předseda nic nezdůvodňuje. Prostě mi řekl, že nebudu součástí nového návrhu vlády,“ uvedla Šlechtová.

Na otázku, co podle ní samotné tedy může být důvodem, že už ji Babiš ve vládě nechce, řekla, že to možná má souvislost se zbrojními zakázkami.

„Ptal se mě na různé vojenské zakázky včetně radaru. Tam může být souvislost,“ uvedla. „Snažila jsem se vše dělat transparentně, rozpletla jsem na ministerstvu spoustu klientelistických sítí.“

Video: Prý míří do Japonska

Karla Šlechtová prý míří do Japonska.Video: Seznam Zprávy

O konci Šlechtové se dlouho mluví, Andrej Babiš v posledních týdnech ani neskrýval, že se ocitla v jeho nelibosti. A Šlechtová na jeho kritiku pouze opakovala, že se nebude ve vládě držet za každou cenu.

Co bude dělat dál prý Šlechtová neví a nehodlá tuto otázku řešit v médiích. Už týdny se však v politickém zákulisí považuje za hotovou věc, že někdejší ministryně pro místní rozvoj v Sobotkově vládě a ministryně obrany v demisi v první Babišově vládě odejde do diplomacie.

Jako její působiště se zmiňuje nejčastěji Japonsko.

Nástupcem Šlechtové by se mohl stát dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar, která má rovněž velmi blízko k Pražskému hradu a Zemanovým poradcům.

Video: Top Gun Karly Šlechtové v pořadu Sněmovní 4

O Karle Šlechtové natočil reportáž pořad Sněmovní 4 v Televizi Seznam.Video: Dolejší, Seznam Zprávy

Devětatřicetiletá Karla Šlechtová, někdejší státní úřednice, se dostala k hnutí ANO na podzim 2014, kdy si ji Andrej Babiš vybral jako ministryni místního rozvoje do Sobotkovy vlády.

Okamžitě přitahovala pozornost svým svérázným stylem – když navrhovala nový zákon o pohřebnictví, měla v ministerské kanceláři rakve, aby se do problému lépe vcítila. Stejně tak už coby ministryně obrany objížděla všechny vojenské základny, aby se svezla veškerou technikou a potěžkala všechny zbraně s odůvodněním, že potřebuje vědět, co vojákům kupuje.

Andrej Babiš s ní měl čím dál větší problémy, ale Šlechtová byla pod ochranou prezidenta Miloše Zemana, který ji označil za nejlepší ministryni současného kabinetu.

Lidé v ANO dokonce žertovali o výroku Andreje Babiše, který by byl nejraději, kdyby Šlechtová skončila co nejdál, v jiném časovém pásmu – jako velvyslankyně v Tokiu. To odmítla.

Jejich spor se dostal na veřejnost, když Babišův deník Lidové noviny, nyní uložený ve svěřenském fondu, začal kritizovat Šlechtovou, že nehospodárně využívá při cestách VIP salonek na pražském letišti. Premiér Babiš si k tomu přisadil vlastní kritické poznámky.

Karla Šlechtová zůstává poslankyní za hnutí ANO – a spolehlivě lze očekávat, že Andrej Babiš si jejím vyhazovem z vlády právě vyrobil rebelku.

Reklama

Doporučované