Hlavní obsah

Rekordní počet britských policistů má druhou práci. Peníze jim nestačí

Vedení policie nemá za přístojné, aby strážníci s poukazy na jídlo neměli na obživu pro vlastní rodiny.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Skoro každý dvanáctý strážník ve Velké Británii má vedle svého hlavního povolání i nějakou „bokovku”. Nedostatek financí je pro policisty podle průzkumu úskalím každého dne.

Článek

Policejní federace Anglie a Walesu (PPEW) provedla dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo více než 27 tisíc policistů od strážníků po vedoucí inspektory.

Výsledky průzkumu ukázaly, že přes 44 procent z dotazovaných se každodenně obává o své finance a téměř osm procent již ke svému hlavnímu povolání muselo vyhledat i druhou práci. Ještě loni byl přitom podle odpovědí policistů počet těch, co měli nějakou „bokovku”, lehce nad šesti procenty.

„Naši členové mají tyto potíže zcela evidentně kvůli finančním tlakům, které jsou ještě horší než předchozí rok,” komentuje výsledky průzkumu předseda PPEW John Apter.

Předchozí zprávy uvádí, že mezi nejčastější profese, které si policisté ke svému hlavnímu povolání vybírají jako doplňující, patří doučování, kosmetické terapie, fotografování, práce v barech nebo koučování. Vedoucí jednotky jim musí další zaměstnání ke službě schválit.

Předseda PPEW dodává, že někteří ze strážníků se uchýlili také ke stravenkám a poukazům na jídlo. Tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že jsou na tom finančně hůř než před pěti lety. Přibližně každý devátý policista přiznal, že nikdy neměl dost peněz na pokrytí všech základních životních potřeb.

Nástupní plat policisty ve Velké Británii se pohybuje ve výši 47 až 55 tisíc korun. Plat více než poloviny z dotazovaných činí kolem 93 tisíc korun. Přes 87 procent strážníků v průzkumu uvedlo, že necítí, že by toto mzdové ohodnocení odpovídalo „stresu a napětí” při jejich práci.

Britská vláda minulý měsíc oznámila navýšení platového ohodnocení policistů o dvě procenta, tedy o jedno procento víc než v roce 2017.

„Všem strážníkům jsme za skvělou práci, kterou odvádějí, vděční. Budeme pokračovat v zajištění všech potřebných zdrojů, aby mohli své povolání i nadále efektivně vykonávat,” uvedla vládní mluvčí.

Policejní federace Anglie a Walesu označila procentní navýšení za „směšné“. Zvyšující se kriminalita podle Aptera vede k rekordní poptávce po službách policistů, kteří chtějí být „adekvátně ohodnoceni”.

Reklama

Doporučované