Hlavní obsah

Rozdělené korejské rodiny se setkají v Diamantových horách. O účasti rozhoduje los

Rozdělené severokorejské a jihokorejské rodiny se potkají příští týden.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Korejská občanská válka rozdělila nejen zemi, ale i rodiny. Vybraní Jihokorejci se potkají se svými severokorejskými příbuznými příští týden.

Článek

Setkání rozdělených korejských rodin nebude první, od roku 1985 se jich uskutečnilo už kolem dvaceti. Na schůzce příbuzných, které rozdělila korejská válka na začátku padesátých let, se dohodli severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in na summitu v Pchanmundžomu. Dojde k ní v horském rezortu v Diamantových horách v Severní Koreji - ležících nedaleko od hranice na 38. rovnoběžce - 20. až 26. srpna.

Jedná se o první podobnou schůzku od roku 2015. Četnost těchto setkání přitom vždy závisela na tom, jak napjaté byly zrovna vztahy mezi Soulem a Pchjongjangem. Letošní plánovaná schůzka je zřejmě výsledkem významného zlepšení vztahů mezi oběma korejskými státy. K němu došlo po letošní zimní olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu, kde reprezentovaly národní týmy obou zemí. 

Na úřady Jižní Koreje se v průběhu let obrátilo kvůli odloučení od příbuzných více než 130 tisíc Jihokorejců, kteří se chtěli zapojit do losu, v němž mohou získat možnost setkat se s rodinnými příslušníky na severu. Naživu jich dnes je necelých 57 tisíc. Většině je podle úřadů nad sedmdesát let.

Los nakonec padl na sto lidí z obou stran 38. rovnoběžky. Úřady obou zemí přitom nejprve prověřovaly údaje vylosovaných a zjišťovaly, zda jsou ještě naživu. Šance na to být vylosován je přitom podle CNN velmi malá. Setkání navíc netrvají dlouho a zúčastnění vědí, že to je pravděpodobně naposledy, kdy své příbuzné uvidí.

Americká stanice také uvádí, že severokorejská strana měla v minulosti tendenci využívat tato setkání jako diplomatický nástroj. Často tak termíny schůzek rušila, aby vyjádřila nespokojenost s činností Jihu.

Otázka dlouho ztracených příbuzných hrála roli také při jednáních mezi Kim Čong-unem a americkým prezidentem USA Donaldem Trumpem. Dva měsíce po summitu v Singapuru navrátila KLDR ostatky desítek amerických vojáků padlých v korejské válce mezi lety 1950 a 1953.

Reklama

Související témata:

Doporučované