Hlavní obsah

Rozhádaná ČSSD se shodla: když odejít z vlády, tak kvůli něčemu důležitějšímu. Penězům či Babišovi

Moje demise fyzicky existuje, potvrdil šéf ministerstva zahraničí Tomáš Petříček. A jaké jsou další reakce členů předsednictva po včerejším jednání? (Video: Zuzana Černá)Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté ve vládě zůstávají – a veškerou moc, jak dál, dali do rukou svému lídrovi Janu Hamáčkovi.

Článek

Proč se ČSSD, dosud vždy rozhádaná a nejednotná, najednou tak silně postavila za svého lídra Jana Hamáčka? A dala mu do rukou veškerou moc, aby on sám rozhodl, jestli ve vládě zůstat, či odejít?

Proč najednou mlčí i jindy tak hlasití kritici jako exministr vnitra Milan Chovanec, šéf ústecké ČSSD Miroslav Andrt nebo místopředseda Senátu Milan Štěch?

Na pondělní schůzi stranického předsednictva převážil názor, že pokud bouchnout dveřmi v Babišově kabinetu, má se to udělat tak, aby si toho někdo všiml.

Jinými slovy – odejít kvůli vážnější věci než je spor o výměnu ministra kultury, jehož jméno voliči ČSSD možná ani neznají.

Na podzim se takových vážných důvodů možná několik objeví: Spor o přidání miliard na sociální služby při schvalování rozpočtu, možná obžaloba premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo nebo hrozba vracení stamilionů korun dotací Agrofertu do Bruselu.

Do té doby se ale pokusí Jan Hamáček vyřešit aktuální problém – dostat talentovaného místopředsedu ČSSD Michala Šmardu do křesla ministra kultury.

Dostal k tomu od vedení kompetenci – má k dispozici demise všech ministrů za ČSSD a může kdykoliv rozhodnout o odchodu. Pro Hamáčka to také znamená veškerou zodpovědnost a velké riziko. Udělá-li chybu, bude jako jediný viník stranou potrestán.

Problém je s tím pořád stejný – prezident Miloš Zeman sice slíbil, že ke konci července konečně odvolá z ministerstva kultury Antonína Staňka, ale Michala Šmardu novým ministrem jmenovat stále odmítá.

Hamáček se teď snaží přehodit míč na Babiše se Zemanem.

Když prezident po odvolání Staňka nejmenuje Šmardu, nebude vláda kompletní a bude tedy nefunkční – to je problém premiéra Babiše. Sociální demokraté přece jméno navrhli.

Když by chtěl Zeman pověřit třeba premiéra Babiše nebo někoho z hnutí ANO dočasným vedením kultury, než se věc vyřeší, šlo by o porušení koaliční smlouvy, která pro ČSSD garantuje pět ministerských křesel.

Část sociální demokracie se upíná k variantě výměny resortů: Tedy aby se Hamáček pokusil pro ČSSD vyjednat s ANO místo kultury ministerstvo školství, zdravotnictví či místní rozvoj.

Jenže Babišovo hnutí ANO zatím nic takového jako možnost ani nepřipustilo. Druhou možností vyřešení konfliktu je vyhovět prezidentu Zemanovi, který Šmardu jmenuje, jen když oplátkou dostane své.

Co požaduje, není jasné. Podle informací z Lidového domu se například chce zbavit prozápadního ministra zahraničí Tomáše Petříčka, jenž prezidentovi překáží ve vztazích s Ruskem a Čínou. Proto se mluví o vyslání Petříčka do Bruselu na post eurokomisaře, ale ČSSD na to odmítá přistoupit.

Podle jiných informací Hrad žádá odvolání ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky, jehož služba opakovaně varuje před vlivem Číny a Ruska. A překáží zájmům tamních firem, jež stojí o zakázky v Česku – například Rosatom (stavba jaderného reaktoru v Dukovanech) nebo Huawei (výstavba rychlé internetové sítě 5G).

Reklama

Doporučované