Hlavní obsah

Rozhovor s bubeníkem legendárních The Animals: Zavzpomínal i na hit The House of the Rising Sun

Zakládající člen formace The Animals John Steel o původu nejslavnější skladby kapely i soudních sporech.Video: Dan Sywala

 

Reklama

Britská formace The Animals, v čele s původním bubeníkem Johnem Steelem, zavítala poprvé do Prahy. Steel v rozhovoru zavzpomínal na bouřlivá léta a okomentoval i soudní tahanice o název kapely, které vede s bývalým kolegou.

Článek

Soudní tahanice ohledně názvu kapely probíhají mezi bývalými členy kapely. Bubeník John Steel a zpěvák Eric Burdon jsou aktuálně ve fázi, že bubeník vystupuje pod názvem The Animals & Friends, zatímco Eric Burdon si ke jménu přidává „& The Animals“.

„Nechceme fanoušky mást, protože původní sestavu The Animals už nikdy neuvidí. Navíc Eric strávil několik posledních dekád, vlastně od šedesátých let, odlišováním se od kapely a vytvořením si vlastní značky.“

Případný návrat původních The Animals je podle Steela fikcí. „Myslím, že to nehrozí. Naposledy jsme spolu hráli v roce 1983. Eric byl hodně zdráhavý k další spolupráci. Myslím, že do toho šel, protože potřeboval peníze,“ dodává s ironickým úsměvem Steel.

Skladba, se kterou jsou The Animals spojováni nejvíce, je bezpochyby The House of the Rising Sun. Vznik této původně lidové písně je dodnes složitý. „Tato skladba pochází buď z Irska, nebo Skotska. Je to stará folková píseň, která se díky emigrantům dostala i do Spojených států. Nakonec se z toho stala oslava města New Orleans, přesněji místního nevěstince,“ vzpomíná bubeník.

„My jsme k ní pouze přistoupili jako k jakékoliv jiné skladbě v čele s elektrickými klávesami, kytarou a basou. Skladba se nám zalíbila, ale vůbec nám nedocházelo, že se jedná o vůbec první propojení rockové hudby a folku. Zároveň jsme absolutně nečekali, že prorazíme se skladbou, která má čtyři a půl minuty. V té době bylo totiž běžné vydat singl o délce dvě a půl minuty,“ doplňuje Eric Steel.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. A také v magazínu Slavní, který můžete v premiéře sledovat každou neděli od 21 hodin na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované