Hlavní obsah

„Rozvoj venkova“ Agrofertem pokračuje za české peníze. Zda EU desítky milionů korun proplatí, není jisté

Foto: MAFRA, Profimedia.cz

Česká vejce farms – spadající pod Agrofert – dostala dotaci přes 53 milionů korun. Přestože není jisté, že ji EU Česku vyplatí.

Reklama

Před půl rokem Evropská komise dočasně zastavila Agrofertu projektové dotace. Státní zemědělský intervenční fond od té doby vyplatil bývalé firmě premiéra Babiše víc než šedesát milionů korun. Jestli je od Bruselu dostane nazpět, zatím neví.

Článek

V malé vesnici Nebanice na Chebsku vyrostla v uplynulém roce nová budova, ve které zdejší podnik Česká vejce farms třídí vajíčka. Společnost spadající do koncernu Agrofert požádala o dotaci na výstavbu Státní zemědělský intervenční fond, v rámci programu na rozvoj venkova.

Přes 53 milionů korun na konci loňského roku dostala. V té době však Evropská unie kvůli pochybnostem o tom, zda premiér Andrej Babiš nezůstal i přes převedení svých firem do svěřenského fondu ve střetu zájmů, dočasně zastavila proplácení evropských peněz na veškeré projekty Agrofertu mimo přímé platby na půdu a živočišnou výrobu, na které mají zemědělci nárok automaticky, pokud splní podmínky.

Česko ale ve vyplácení dotačních peněz pokračuje. Za posledního půl roku SZIF poslal firmám Agrofertu na různé projekty dohromady více než 65 milionů korun. Kromě třídírny vajec v Nebanicích dostala přes devět milionů pelhřimovská výkrmna prasat SPV a další tři podniky získaly příspěvek na různé drobnější modernizace.

Foto: SZIF

Dotace, které SZIF za posledního půl roku vyplatil firmám Agrofertu, ale jejich proplacení z EU je nejisté.

„SZIF společnostem Agrofertu proplácí všechny projekty, do dnešní doby totiž nemáme k dispozici žádné oficiální stanovisko, že došlo k porušení legislativy týkající se střetu zájmů,“ povrdila Seznamu mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Standardně by fond poslal do Bruselu fakturu a Evropská komise by peníze, které zaplatil z národního rozpočtu, proplatila v rámci dotačního programu nazpět. Jenže nyní Unie do Prahy vzkázala, že u těchto konkrétních projektů prodlužuje lhůtu na proplacení na šest až devět měsíců.

Do té doby by komise měla zveřejnit klíčový závěr svého šetření: Zda český premiér Andrej Babiš zůstal ve střetu zájmů a jeho firmy tedy nemají podle evropských pravidel na unijní dotace nárok, nebo nezůstal a Agrofert dál může peníze čerpat.

Auditoři, které do Česka poslal komisař pro rozpočet Günther Oettinger, přitom skončili s prací už během února. „Komise nyní analyzuje sebraný materiál a plně přitom respektuje procedury auditu,“ zní oficiální úřední odpověď komisariátu na dotaz Seznamu, kdy hodlá závěry zveřejnit.

Ještě předtím je ale dostanou na stůl česká ministerstva, kterých se šetření týkalo, a také Andrej Babiš jako „účastník sporu“. Podle informací Seznamu však zpráva do Česka dosud nedorazila.

Až se tak stane, budou mít české úřady dva měsíce na to se vyjádřit a teprve poté komise zveřejní definitivní resumé, které v důsledku může stopnout proplácení veškerých projektových dotací pro celou skupinu Agrofert. Řádově jde o stovky milionů korun ročně.

Minimálně část z nich však v mezidobí už vyplatila v rámci dotačních programů jednotlivá tuzemská ministerstva. O peníze by tak nepřišel Agrofert, ale nejspíš státní pokladna. Případně by vyplacené dotace mohla po Agrofertu vymáhat zpátky.

Reklama

Doporučované