Hlavní obsah

Ruská ambasáda v Londýně byla v době útoku na Skripalovy aktivnější

Zpravodajské služby vyšetřovaly neobvyklou činnost na ruském velvyslanectví v Londýně v době před a po útoku Novičokem.Video: Lukáš Fíl, AP, Reuters

 

Reklama

Britské tajné služby vyšetřují zvýšenou aktivitu v budově ruské ambasády v Londýně v období útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru loni v březnu. Londýn z útoku viní ruskou vojenskou rozvědku. Moskva obvinění odmítá a odvolává se na nedostatek důkazů.

Článek

Nyní vyšlo najevo, že několik dní před a po tom, kdy Skripalovi byli otráveni, zaznamenali britští vyšetřovatelé na ruské ambasádě neobvyklou aktivitu. Britské zpravodajské služby MI5, MI6 a Vládní komunikační ústředí vyšetřují „zběsilé příchody a odchody“, ke kterým v té době mělo na ruském velvyslanectví docházet. Informoval o tom deník Guardian.

4. února minulého roku našli kolemjdoucí Sergeje a Julii Skripalovy v bezvědomí na lavičce před obchodním centrem v Salisbury. Byli otráveni nervovým jedem Novičok, který paralyzuje svaly včetně srdce a dýchací soustavy. Oba však otravu přežili a nyní jsou na neznámém místě.

Vyšetřování britských úřadů vedlo k obvinění dvou Rusů, kteří byli v Salisbury v době útoku na Skripalovy. V jejich hotelovém pokoji v Londýně se také našly stopy Novičoku. Investigativní skupina Bellingcat navíc vypátrala, že šlo o agenty ruské vojenské zpravodajské služby GRU vystupující pod falešnými jmény.

Oba Rusové později vystoupili na ruské televizní stanici Russia Today a na svou obranu prohlásili, že do Salisbury cestovali jako turisté, aby si prohlédli známou katedrálu a živí se jako fitness instruktoři.

V únoru navíc Bellingcat zjistil, že třetí agent GRU, vysoce postavený důstojník ruské vojenské zpravodajské služby Denis Sergeev, byl také v Británii během otravy Skripalových. Sergeev byl podle skupiny Bellingcat i v Bulharsku v dubnu 2015, tedy několik dní před tím, než na otravu s podobnými příznaky zemřel bulharský obchodník se zbraněmi a jeho syn.

Londýn z odpovědnosti za útok viní právě zmiňovanou ruskou vojenskou rozvědku. Moskva však tvrdí, že k tomuto závěru není dost důkazů a prezident Putin trvá na tom, že oba podezřelí jsou civilisté.

Otrava Skripalových vedla k vyostření diplomatických vztahů mezi Londýnem a Moskvou. Británie v reakci na incident vypověděla 23 ruských diplomatů a k podobným krokům tehdy přistoupily i další země včetně Spojených států a České republiky.

Reklama

Doporučované