Hlavní obsah

Rusko a Turecko se neshodnou na postupu s povstalci na severu Sýrie

Turecko a Rusko se rozchází v názorech na řešení problému s povstalci na severu Sýrie.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se rozchází v názorech s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşoglou ohledně postupu s rebely na severu Sýrie. OSN pozvala Rusko, Turecko a Írán na schůzku, která by měla vést k ukončení syrského konfliktu.

Článek

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu na jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Moskvě varoval před ofenzivou syrských vládních jednotek proti poslední baště opozice v Idlibu. Lavrov naproti tomu dal najevo, že Rusko ztrácí trpělivost s protivládními rebely v regionu, uvedla agentura AP.

Lavrov na jednání se svým tureckým protějškem uvedl, že Moskva ztrácí s ozbrojenci v Idlibu trpělivost. Podle Kremlu totiž odtud povstalci cílí na vládní pozice a syrské a ruské vojenské základny. Idlib sousedí s Tureckem a Damašek chce získat pod svou kontrolu i tuto provincii. Çavuşoglu na jednání s Lavrovem uvedl, že by Rusko a Turecko měly spolupracovat ve snaze rozlišit opoziční skupiny od teroristických uskupení v severozápadní provincii Idlib. Ofenziva vládních jednotek by podle něj způsobila humanitární katastrofu.

Rusko zahájilo své operace v Sýrii v roce 2015 na žádost syrského prezidenta Bašára Asada, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Turecko v konfliktu, který v Sýrii vypukl v roce 2011, podporuje část povstalců.

Lavrov dodal, že Rusko neočekávalo, že rebelové budou využívat bezpečnostní zóny jako „lidský štít”, odkud mohou útočit na vládní jednotky. Na vytvoření bezpečnostních zón s cílem snížit míru násilí v západní Sýrii se loni dohodlo Rusko s Tureckem a Íránem, který podporuje také Asadův režim.

OSN pozvala Írán, Rusko a Turecko na schůzku ústavního výboru k syrskému konfliktu. Ta proběhne 11. a 12. září v Ženevě. OSN má také v plánu sestavit speciální komisi k vytvoření nové syrské ústavy, tomu ale budou předcházet schůzky, kterých by se měly zúčastnit i Spojené státy americké.

Na severu Sýrie se kromě povstalců a teroristů nachází i kurdská menšina, se kterou má Turecko dlouhodobé konflikty. Podle agentury Reuters část armády rebelů trénuje spolu s tureckou armádou.

Reklama

Doporučované