Hlavní obsah

Rusko před 30 lety opustilo Afghánistán. Ve vleklé válce ztratilo život 15 tisíc mužů

Veteráni z války v Afghánistánu si připomínají 30 let od stažení jednotek.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Rusko si připomíná třicetileté výročí stažení vojáků z války v Afghánistánu. U jeho příležitosti se sovětští veteráni sešli u válečného památníku v Moskvě.

Článek

Kreml v pátek potvrdil snahu rehabilitovat sovětskou armádu za invazi do Afghánistánu v roce 1979. Zároveň vpád prohlásil za „internacionální povinnost“, v níž vojáci prokázali nejvyšší profesionalitu, statečnost a sílu ducha. Prohlášení vydané při příležitosti 30. výročí odchodu sovětských vojsk z okupované země podepsal prezident Vladimir Putin.

„V těžkých podmínkách a daleko od domova vojáci i civilní specialisté čestně plnili svou povinnost a hájili zájmy vlasti,“ citovala z prohlášení ruská tisková agentura TASS. V dokumentu se dále píše, že veteráni afghánské války se i v současnosti aktivně účastní života země a společnosti a zachovávají věrnost bojovému bratrství stvrzenému v Afghánistánu.

„Jsem smutný, ale zároveň slavím. Jsem rád, že se většina sovětských vojáků vrátila v pořádku zpátky, ale je rovněž smutné, že se to nepodařilo všem. Na ty, kteří se nevrátili, budeme vzpomínat do konce života,“ uvedl pro agenturu Reuters jeden z veteránů Michail Glevič.

Sovětská armáda operovala v Afghánistánu od prosince 1979 do února 1989. Moskva bojové ztráty dlouho tajila, až za vlády Michaila Gorbačova přiznala, že si sovětské tažení vyžádalo přes 15 tisíc životů vojáků. V zemi bojovalo během deseti let 620 tisíc sovětských vojáků, miliony Afghánců uprchly do zahraničí.

Ruská agentura TASS v pátek zároveň zveřejnila anketu provedenou mezi ruskými historiky, z nichž většina označila stažení vojsk za chybu. „Gorbačov spěšně stáhl kontingent z Afghánistánu a vývoj prakticky ponechal svému osudu. (Proruský) režim se zhroutil a v zemi zavládl chaos," hodnotil situaci ředitel Střediska pro výzkum problémů Střední Asie a Afghánistánu Andrej Kazancev.

Reklama

Doporučované