Hlavní obsah

Ruští komunisté demonstrovali proti penzijním reformám

Komunistická strana v Rusku uspořádala demonstraci proti penzijním reformám.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Návrh teď v parlamentu čeká druhé čtení, které by mělo přijít na řadu příští týden. Vzhledem k silnému parlamentnímu postavení vládní strany Jednotné Rusko je zřejmé, že reforma nakonec projde.

Článek

Ruská federativní komunistická strana uspořádala více než desetitisícovou demonstraci proti penzijním reformám ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské vlády. Několik tisíc lidí lidí přišlo vyjádřit svůj nesouhlas na demonstraci v Moskvě. Protestující, mezi kterými byli lidé všech věkových kategorií, s sebou měli transparenty proti Putinovi.

Na začátku září přitom proběhlo hromadné zatýkání protestujících v 80 ruských městech, při kterém bylo zatčeno více než 800 lidí. V Rusku se i přesto nepřestalo demonstrovat. Podle The Guardian je proti zavádění nových důchodových reforem 90 % Rusů.

Putin na sebe přivolal vlnu kritiky a protestů poté, co navrhl důchodovou reformu, podle které by lidé odcházeli do důchodu o pět let později. To by znamenalo, že by šli ruští muži do důchodu ve věku 65 let, průměrně se ale podle průzkumů dožívají 66 let. Putin navíc v roce 2005 slíbil, že k takové důchodové reformě nedojde. Po ohlášení reformy jeho popularita klesla o patnáct procent.

Ruská levice využila nepopulárního plánu Kremlu k mobilizaci svých stoupenců, která se částečně odrazila i v několika překvapivě úspěšných výsledcích nedávných komunálních voleb. V některých velkých městech komunisté posílili své postavení na radnici, úspěch zaznamenali jejich kandidáti i v gubernátorských volbách na Sibiři a na Dálném východě.

Návrh teď v parlamentu čeká druhé čtení, které by mělo přijít na řadu příští týden. Vzhledem k silnému parlamentnímu postavení vládní strany Jednotné Rusko je zřejmé, že reforma nakonec projde.

Komunističtí řečníci na demonstraci v Moskvě označovali vládní návrh za „zákon proti všem“ a za „loupež století“. Ujišťovali své stoupence, že neustoupí od svého návrhu na uspořádání celostátního referenda o důchodovém věku, které ovšem zatím naráží na procedurální problémy.

Moskevská demonstrace byla součástí celostátní protestní akce zorganizované pod heslem „Nedopusťme sociální teror státní moci proti jejímu vlastnímu lidu“. K akci se přihlásili účastníci demonstrací v desítkách ruských měst, například v Novosibirsku, Rostově, Omsku, Astrachani nebo Irkutsku.

Protesty a Navalnyj

Demonstrace, na kterých proběhlo hromadné zatýkání, byly podle agentury Reuters zorganizovány Putinovým politickým odpůrcem Alexejem Navalnym, který je v současné době ve vězení.

Navalnyj byl odsouzen na třicet dní odnětí svobody za organizování protiputinovských demonstrací na konci ledna. Podle The Independent důvodem k jeho uvěznění byla snaha znemožnit mu pořádání demonstrací proti penzijním reformám, ke kterým před svým zatčením na konci srpna vyzýval ruské občany.

Ruská policie srpnové potrestání Navalného za lednovou demonstraci odůvodnila tím, že nevěděli, kde se Navalnyj nachází. Ten většinu května strávil v policejní vazbě poté, co byl zatčen na protestní akci při Putinově inauguraci.

Reklama

Související témata:

Doporučované