Hlavní obsah

Ruští pozorovatelé nesmí dohlížet na průběh našich prezidentských voleb, říká Ukrajina

Rusko chtělo do mise OBSE vyslat 24 zástupců.Video: Šimon Felenda, Klára Mališová, Shutterstock.com, AP, Reuters

 

Reklama

Ruští pozorovatelé OBSE nemohou podle Ukrajiny dohlížet na průběh ukrajinských prezidentských voleb. Na dodržování závazků u voleb nebude podle Ukrajiny dohlížet nikdo ze země agresora.

Článek

Ukrajina odmítla zařazení ruských pozorovatelů do mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude v neděli dohlížet na první kolo ukrajinských prezidentských voleb.

Ukrajinská ústřední volební komise podle zprávy agentury Unian v prohlášení uvedla, že voleb se nesmí jako pozorovatel zúčastnit žádný „občan země agresora”. Rusko rozhodnutí označilo za nezákonné a diskriminační.

Rusko chtělo do mise OBSE vyslat čtyřiadvacet svých zástupců. „V nynějších podmínkách je Ruská federace nucena vzdát se vyslání svých pozorovatelů na Ukrajinu, aby je tam nevystavila hrozbě pronásledování,“ uvedlo v pondělí ruské ministerstvo zahraničí.

Ukrajinský parlament už v únoru schválil zákon, který nepřipouští ruskou pozorovatelskou misi na žádných prezidentských, parlamentních ani komunálních volbách.

Prezident Petro Porošenko vydal pokyn pohraničníkům, aby nevpouštěli do země žádného ruského občana s pozorovatelským pověřením. Zklamání nad tímto krokem vyjádřila Ingibjörg Sólrún Gísladóttirová, šéfka Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva OBSE.

Evropská organizace podle agentury Unian navzdory ukrajinskému rozhodnutí odevzdala kyjevským úřadům žádost o akreditaci se seznamem pozorovatelů, mezi nimiž byli i Rusové. Kyjev ale v reakci potvrdil své původní rozhodnutí.

Reklama

Doporučované