Hlavní obsah

Ryanair odmítá kompenzovat lety zrušené kvůli stávkám

Ryanair zřejmě čeká soud. Žaloba se týká odmítnutí kompenzace letů zrušených z důvodu stávek.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Britský Úřad pro civilní letectví (CAA) oznámil, že podá žalobu na nízkonákladovou leteckou společnost Ryanair. Firma totiž odmítá finanční kompenzace tisícům zákazníků v Británii, jejichž lety dopravce zrušil v létě kvůli stávkám vlastních pilotů a posádky.

Článek

Firma, která chtěla být vždy číslem jedna nízkonákladových letů, si v posledních měsících vydobyla další – tentokrát už ne tolik lichotivé – prvenství. Podle BBC má Ryanair v Británii za tento rok nejvíce žádostí o náhradu zrušených nebo zpožděných letů. Čísla mluví jasně – jde o 30 procent všech odvolání.

Z 22 159 stížností na aerolinky patří víc než šest a půl tisíce irskému dopravci. A britský Úřad pro civilní letectví tvrdí, že mají taky nárok na náhradu, který jim plyne díky zákonu Evropské unie. Z té Spojené království zatím neodešlo, a proto úřad oznámil, že proti společnosti „podnikne patřičné právní kroky”.

Nařízení Evropského parlamentu ale mluví jasně. Náhradu má dostat každý, komu je „odepřen nástup na palubu, zrušen nebo významně zpožděn let”.

Letecký dopravce Ryanair se nicméně odvolává na to, že stávka patří do tzv. mimořádných okolností a pravidla se na něj nevztahují.

„V reakci na jednání společnosti Ryanair nyní všichni pasažéři s požadavkem na náhradu spadají do žaloby úřadu a musí vyčkat na její výsledek u soudu,” uvedl britský Úřad pro civilní letectví ve svém oficiálním prohlášení.

Reklama

Doporučované