Hlavní obsah

S bolavým zubem také jdete k lékaři, nabádá děti s psychickými problémy projekt Nevypusť duši

Výzva: Co trápí naše děti? Marie Salomonová o projektu Nevypusť duši.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Čistit svoji duši si máte stejně jako zuby,” radí ve Výzvě Marie Salomonová, která stojí za projektem Nevypusť duši. Ten provádí osvětu ohledně duševního zdraví na českých školách. Deník Guardian nedávno upozornil na průzkum, podle kterého mladí Britové stále častěji bojují s psychickými obtížemi. A jak jsou na tom české děti?

Článek

Podle Salomonové u nás podobná obsáhlá analýza chybí. Projekt Nevypusť duši si sice sebral svépomocí data od zhruba čtyř stovek učitelů, nelze je ale zobecňovat: „Ta data tvrdí, že to pro učitele téma je. Ale také nemají dostatek informací a třeba si nepřipadají úplně kompetentní o tom s dětmi mluvit.”

Tématu duševního zdraví se podle ní na školách stále nevěnuje dostatečná pozornost, zlepšení ale vidí. „Duševní zdraví se už začíná více řešit, téma se nám podařilo zvednout, proto si myslím, že nám školy dávají více prostoru ho otevírat v hodinách,” dodává.

Postupně se podle Salomonové také odbourávají mýty a společenské stigma ohledně psychických nemocí.

Jak nevypustit duši?

Hlavní rady, jak pečovat o své duševní zdraví, jsou podle Salomonové pravidelný spánek, pohyb a také budování vztahů mimo virtuální realitu. V případě, že se dítě necítí delší dobu dobře, mělo by okamžitě vyhledat pomoc.

„Upozorňujeme, že když člověk kašle, tak také půjde po pár dnech k doktorovi a nebude čekat, až dostane zápal plic. To samé říkáme u duševního zdraví, když se prostě necítíte dobře, jděte si s někým promluvit,” radí ve Výzvě Salomonová.

Z britského průzkumu i šetření americké nadace zpěvačky Lady Gaga vyplynulo, že děti s psychickými potížemi často netuší, na koho se obrátit. Podobně na tom budou i ty české, obává se Salomonová.

„Nejenže to nevědí děti, ale často to nevědí ani dospělí. Když pak přijdou za učitelem nebo i za rodičem, tak ani ten si neví rady. V našem dotazníku nám v minulých letech vyšlo, že 48 procent dětí před naším workshopem odpovědělo, že by nevědělo, kam se obrátit. Tento školní rok to vypadá, že to je pořád nad dvacet procent dětí,” dodává autorka projektu.

Jak se Nevypusť duši daří prosadit víc psychologů na školách? V jakém věku se u dětí nejčastěji objeví duševní problémy? A jak velký problém jsou pro psychické zdraví sociální sítě?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované