Hlavní obsah

S Čínou se jednat musí, český přístup je ale naivní a podbízivý, říká novinář Etzler

S Čínou se jednat musí, český přístup je ale naivní a podbízivý, říká novinář Etzler.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čína rozumí silným partnerům, kteří se prezentují jako jí rovní, říká o jednání s asijskou velmocí novinář Tomáš Etzler, který byl hostem Televize Seznam. Česká vláda ale podle něj takovou roli nezastává, naopak.

Článek

Servilní, naivní a podbízivé, takové je podle novináře Tomáše Etzlera chování české vlády vůči Číně. Prezidentská kancelář si podle něj neuvědomuje, jaké má Čína z dlouhodobého pohledu záměry. Případně je to kanceláři jedno. Může ale poslušnost z české strany přispět k dobrým vztahům? „Čína rozumí silným partnerům. Lidem, kteří se tváří, že jsou s Čínou na stejné úrovni. S Čínou se musí jednat tvrdě,“ řekl Etzler pro Seznam.

Podle něj je Česká republika dvířkami do Evropské unie pro Čínu. Chování prezidenta Zemana je prý nesmírně servilní.

Podle novináře, který v Číně strávil mnoho let jako zahraniční zpravodaj České televize, je důležité s Čínou udržovat kladné vzájemné vztahy. Ne ale takovým způsobem, jak se o to snaží česká vláda. Především prezident Miloš Zeman si podle Etzlera nechává od Číny vše líbit a Českou republiku Peking využívá jako dvířka do Evropské unie.

Přestože české vedení podle Etzlera s Čínou jednat neumí, má Česká republika co nabídnout. Zejména v oblasti technologií.

V kontextu technologií a Číny pozornost přitahuje zejména firma Huawei. Je nebezpečná a máme se jí bát? „Věřím zpravodajským službám. Odborníkům. Nejen českým, ale i zahraničním a všichni před společností varují,“ řekl Etzler pro Seznam. Podle něj je téměř jisté, že čínská vláda si chod společnosti hlídá, přestože je firma oficiálně vlastněna vlastními pracovníky.

Zda společnost Huawei hraje roli i v propíraném sledování čínských občanů uvnitř čínských hranic, si ale Etzler netroufá odhadovat.

„Číňané stále potřebují know-how. Je to nesmírně nebezpečné, protože oni ho kradou," řekl.

Číňané mají „bodový systém“ na hodnocení svých občanů – díky vysoce rozvinutému kamerovému systému, který podle Etzlera využívá až stovek milionů kamer disponujících „facial recognition softwarem“. Ten se naučili Číňané používat od americké firmy Cisco, která systém do Číny před několika lety dodala. Od té doby spolupráci s Čínou omezila, tam se ale naučili software okopírovat a používají jej neomezeně.

Systém podle vzhledu v obličeji rozpozná identitu člověka. Pomocí toho mohou úřady mapovat činnost každého občana a na základě různých prvků jejich chování jim přidělovat nebo odebírat body, na základě kterých jsou pak posuzováni. Podle Etzlera jsou praktiky čínské vlády srovnatelné s těmi, které používala v padesátých a šedesátých letech v ČSSR KSČ. Čína již zakázala některým svým lidem na základě nízkého bodového hodnocení cestovat, prý je možné, že děti těchto lidí nebudou přijímány na vysoké školy.

Na otázku, co všechno je v Číně monitorováno, odpověděl reportér a spolupracovník CNN jasně.

„Úplně všechno. Oni vás všude vidí, všude vás sledují. Ten systém spočívá v tom, že vy jako občan dostanete nějaké body, podle vašeho chování vám oni ty body přidávají, když chválíte komunistickou stranu, nebo vám je odebírají, když jdete se psem bez vodítka, když sledujete pornografii nebo když večer v hospodě vypijete ne dvě piva, ale šest, padají vám body – jste totiž považován za alkoholika.”

Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované