Hlavní obsah

S přepravou 625 migrantů z lodi Aquarius do Španělska pomohou italské lodě

Převážná část 625 migrantů na palubě lodi Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée se přemístí na plavidla italského námořnictva, která pomohou s jejich přepravou do Španělska.

Reklama

Článek

Migranty v neděli odmítly přijmout Itálie i Malta. Španělský premiér Pedro Sánchez nakonec v pondělí nabídl, že loď může přistát ve východošpanělském přístavu Valencie. Čtyři těhotné ženy byly přepraveny na italský ostrov Lampedusa, informovala agentura ANSA.

Do Španělska, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou nejméně čtyři dny cesty. Aquarius má kapacitu pouze 550 lidí. Zhruba pět stovek migrantů se přemístí na dvě italské lodě a trojice plavidel poté společně popluje do Valencie, informoval dobrovolník působící na lodi francouzské neziskové organizace Alessandro Porro.

Řešení nepovažuje SOS Mediterranée za nejšťastnější: tři lodě určené pro pátrací a záchranné akce na moři budou několik dní z operací vyřazeny, řekl Porro. „Je nám líto, že tahle situace povede k více mrtvým,” dodal.

Na palubě lodi Aquarius je nyní 625 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, dalších 11 dětí a tři těhotné ženy. Loď má kapacitu 550 osob. Itálie ji do přístavu nevpustila v neděli a obrátila se na Maltu, aby uprchlíky přijala ona. Malta ale uvedla, že záchranné operace se uskutečnily v mezinárodních vodách u Libye a koordinovala je Itálie, takže případ nespadá do maltské kompetence.

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini z protiimigrační strany Liga naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a která v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů.

Reklama

Související témata:

Doporučované