Hlavní obsah

Salvini chce posčítat a deportovat italské Romy. Tvrdá kritika opozice i koaličního partnera ho neodradila

Italský ministr vnitra i přes kritiku trvá na sčítání a případné deportaci Romů.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Italský ministr vnitra Matteo Salvini i přes tvrdou kritiku trvá na plánovaném sčítání Romů a deportaci těch, kteří nemají patřičné dokumenty. Hájí se mimo jiné tím, že chce chránit romské děti, které žijí v osadách a nemají přístup ke vzdělání.

Článek

Salvini svůj záměr potvrdil na Twitteru den poté, co jeho vyjádření vyvolalo ostrou kritiku. Proti jeho prohlášení o sčítání Romů se postavila nejen opozice, ale také koaliční partner jeho strany, vicepremiér Luigi Di Maio, který krok označil za neústavní.

„Sčítání Romů a kontrola veřejných výdajů z rozpočtu. Když to navrhovala levice, bylo to dobré, když to navrhnu já, jsem rasista. Neustoupím, budu pokračovat. Italové a jejich bezpečí jsou na prvním místě,“ napsal Salvini v úterý na Twitteru. Připomněl tak podobný návrh z roku 2012, kdy sčítání Romů navrhovali milánští politici pro své město. Podle italského deníku Corriere della Sera šlo tehdy o součást projektu, který měl pomoci rodinám s dětmi.

Ochranou romských dětí, které žijí v osadách a jejich rodiče je neposílají do školy, se v pondělí hájil i Salvini. Politik, který svou předvolební kampaň stavěl mimo jiné na protimigrantské politice, v pondělí řekl, že sčítání má ukázat, „kdo a jak tam žije“. „Náš cíl je zmapovat situaci v romských táborech,“ uvedl Salvini. Po evidenci Romů by podle něj úřady v rámci dohod mezi státy vyhostily ty, kteří nemají patřičné dokumenty.

Opoziční strany Salviniho pondělní prohlášení tvrdě zkritizovaly. „Včera migranti, dnes Romové, zítra pistole všem,“ komentoval Salviniho plán expremiér Paolo Gentiloni z levicové Demokratické strany (PD). Maurizio Martina, který PD dočasně vede, slova ministra vnitra označil za „odporná“. „Máme-li opravdu přikročit ke sčítání, začal bych fašisty a rasisty,“ reagoval poslanec PD Matteo Orfini. Italský vicepremiér Luigi di Maio, který je lídrem vládní strany Hnutí pěti hvězd, Salviniho záměr označil za neústavní. Svého koaličního partnera tak veřejně zkritizoval poprvé od vzniku vlády.

Sčítání Romů prováděl v Itálii už v roce 2008 tehdejší premiér Silvio Berlusconi. Italské úřady tehdy sbíraly i otisky prstů Romů s odůvodněním, že potřebují zjistit, kdo z nich se v zemi zdržuje ilegálně. Vysloužily si tím kritiku od ochránců lidských práv v Itálii i zahraničí. V roce 2013 pak soud v Římě rozhodl, že šlo o diskriminaci a že mají italští občané romského původu nárok na kompenzaci.

Reklama

Doporučované