Hlavní obsah

Satoranský před startem NBA. Už nejsem nosič vody, moje pozice v týmu Wizards se změnila

Podívejte se na rozhovor s Tomášem Satoranským před zahájením nové sezony NBA.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V noci začíná nová sezona NBA a Tomáš Satoranský i jeho tým Washington Wizards mají velké ambice.

Článek

V noci začíná nový ročník NBA, nejlepší basketbalové soutěže světa, kde má díky Tomáši Satoranskému svého zástupce mezi hráči i Česká republika. Satoranský začne už třetí sezonu v dresu Washingtonu Wizards, který si jej již v roce 2012 vybral v druhém kole draftu. A cíle týmu z hlavního města jsou letos ambiciózní. Po loňské ne zcela povedené sezoně, kdy Wizards vypadli hned v prvním kole play off, chtějí nejméně do finále východní konference.

„Myslím, že na východě můžeme patřit mezi první tři týmy, tou kvalitou na to máme. Je hodně brzo tipovat, jak to skončí. Myslím, že na finále konference máme určitě,” odhaduje Satoranský.

Město Washington se po výhře Stanley Cupu místních Capitals veze na vítězné atmosféře a majitel Wizards Ted Leonsis, který vlastní také místní hokejový tým, naznačuje, že i od basketbalistů čeká úspěch. Tým posílil rozehrávač Austin Rivers, zkušené křídlo Jeff Green a pivot Dwight Howard, který se osmkrát objevil v All Stars výběru ligy. Tým má navíc nové tréninkové centrum. „Nemáme se na co vymlouvat. Máme kompaktnější tým. A je to tréninkové centrum, které může konkurovat jakémukoliv tréninkovému centru na světě. Nejvíc se změnil ten prostor, který každý pro sebe má. Určitě to každého motivuje k práci a většímu nasazení,“ popisuje novinky kolem zázemí i soupisky týmu Satoranský.

Trenér Scott Brooks počítá se Satoranským do druhé pětky na pozici rozehrávače. A šestadvacetiletý reprezentant doufá, že bude mít dost příležitostí své umění na palubovce ukázat. „Očekávání mám to nejvyšší. Že budu dobrou součástí týmu a moje role bude veliká hlavně v té druhé pětce,“ řekl. Uvědomuje si ale, že život v NBA je vrtkavý. „Vím, že se to může změnit ze dne na den. Důležité je zůstat mentálně silný a myslím, že už tu mentalitu mám,“ říká.

V týmu také po letní přípravě cítí, že se jeho pozice změnila. „Už nemusím nosit žádné batohy, nemusím nosit vody, nic takového,“ řekl s úsměvem. „Je vidět respekt. Je to dané tím, že spoluhráči vědí, co ode mě očekávat. Spoléhají se na mě víc v zápasech.“

Rozehrávač české reprezentace letos bude hrát také o budoucnost v NBA. Končí mu totiž tříletá smlouva, kterou jako nováček podepsal. „Hodně lidí mi to připomíná. Ale já se snažím kontrolovat to, co dokážu kontrolovat. Nepřemýšlet o tom, co se stane po sezoně. Snažím se zlepšovat na každém tréninku jako celý život. Radši se nezaobírám tím, co se může stát, kdyby mi ta sezona nevyšla. Snažím se mít spíš pozitivní přístup,“ nedělá si zatím z budoucnosti starost.

Washington čeká premiéra ve čtvrtek na domácí půdě proti Miami. „Je hodně nepříjemný protivník na začátek, nemáme s ním moc dobrou bilanci. Bude to tvrdá zkouška,“ dodává Satoranský.

Reklama

Související témata:

Doporučované